Politică/Administrație

30 de zile de noi restricții cauzate de pandemia de Sars-Cov-2

De azi au intrat în vigoare noile restricții de circulație și acces, cauzate de pandemia de Sars-Cov-2.

„În toate localitățile se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22,00—5,00, cu următoarele excepții:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Sunt interzise organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, spectacole, cursuri de instruire, workshopuri, conferințe sau alte tipuri de întruniri, organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive și altele asemenea), precum și a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații deschise sau închise, cu excepția celor organizate și desfășurate potrivit pct. 2—13.”

„În magazinele esenţiale se intră cu măsurile de sănătate publică, dar fără certificat verde. În rest, se intră cu certificat verde, pentru persoane vaccinate sau trecute prin boală. Copiii care sunt sub vârsta vaccinării nu pot intra în spaţiile respective decât dacă sunt însoţiţi de un adult care este cu certificat valabil de vaccinare sau trecut prin boală”, a precizat Raed Arafat.

Restaurantele se vor închide la ora 21,00 şi vor putea intra doar persoanele cu cerificat verde COVID sau care au fost infectate cu SARS-CoV-2 şi s-au vindecat. Barurile, cluburile și discotecile vor fi închise. Accesul în cafenele se va face cu respectarea gradului de ocupare de 50%.

Purtarea măștii devine obligatorie peste tot, fără excepții.

Hotărârea de guvern prevede sancțiuni care pleacă de la 500 de lei pentru nepurtarea măștii și pot ajunge la 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns