Reporter pe teren

A apărut scrumbia de Dunăre

Vremea deosebit de caldă a făcut ca bancurile de scrumbie să încerce să urce pe Dunăre pentru a-și depune icrele. ”Alosa Pontica”, în denumire științifică, sosește din largul Mării Negre, la gurile Dunării, încă din luna ianuarie în așteptarea timpului prielnic pentru reproducere. Odată cu intrarea pe fluviu începe și procesul de metamorfozare, acumulând grăsime concomitent cu schimbarea proprietăților organoleptice ceea ce o transformă într-o delicatesă, cu un gust fin, inconfundabil. De alt fel, specialiștii susțin că este indicat consumul acesteia în prevenirea și tratarea bolilor de inimă, precum și a unor tipuri de cancer.

Pescuitul agresiv, schimbările meteorologice la nivel global au diminuat cu mult populațiile de scrumbie de aceea și prețul prohibitiv al peștelui. În plin sezon, în luna mai a anului trecut, în piețele tulcene putea fi găsită la un preț record de 22,5 lei per kg, în timp ce unii dintre marii retaileri o prezentau cu 20-21 de lei. Nici anul acesta prețul nu pare să fie mai accesibil, cel puțin așa arată fotografia din imagine realizată ieri la Tulcea.

Neavând, încă, binecunoscutul gust, pofticioșii o pot găti și sub formă de ”sushi”, tăiată feliuțe de cca 1 cm grosime, spălată și sărată după gust și marinată 30 de minute cu oțet diluat cu apă sau zeamă de lămâie. Cei mai inventivi pot agita într-o sticluță o parte oțet, una apă, puțin ulei și un pic de sare, iar emulsia rezultată, destul de consistentă, va marina și evidenția foarte bine gustul peștelui.

(O.G.)

P.S. De ultim moment: Un pescar din Sf. Gheorghe ne informează că prețul oferit pescarilor de cherhana este 16 lei/kg, dar se așteaptă la 20, iar anul trecut, de 1 Mai, prețul maxim la Tulcea a fost de 35,5 lei/kg. Drept urmare, îi mulțumim pentru precizări!

Lasă un răspuns