F.R.P.S. A fost depusă o plângere prealabilă împotriva Ordinului de prohibiție

Federația Română de Pescuit Sportiv a anunțat pe pagina sa de Facebook depunerea unei plângeri prealabile împotriva Ordinului de prohibiție pentru anul acesta, nr. 58/462/2021.

În esență, se arată că pescuitul sportiv, cu formele de manifestare, recreativ/sportiv sau recreativ, este reglementat de Legea nr. 69/2000 privind educația fizică și sportul, iar ANPA și cele două ministere nu au competențe în reglementarea acestei activități.

(…)Tot în Decizia menționată( Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 45/2006 privind excepția de neconstituționalitate a art. 36(1) din Legea nr. 69/2000), la art. 20 din Motivare, se stabilește în clar ce reglementează cele două acte normative, respectiv OUG 23/2008 – protejarea și conservarea resurselor acvatice vii, privatizarea unităților de acvacultură, etc., iar Legea sportului reglementează activitățile sportive.
Prin urmare, nu este de competența celor două ministere să facă reglementări pe un domeniu pe care nu îl au în obiectul de activitate.
Încălcarea art, 12 alin. 4 și 5 din OUG 3/2008, invocat ca temei de drept pentru emiterea Ordinului de prohibiție. În susținere arătăm următoarele:
– potrivit articolului menționat, se reține:
(4) Anual, la propunerea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, prin ordin comun al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului mediului, se vor stabili perioadele și zonele de prohibiție a pescuitului, precum și zonele de protecție a resurselor acvatice vii.
(5) Pentru apele care constituie frontieră de stat, perioadele de prohibiție, regulile de pescuit, precum și zonele de protecție a resurselor acvatice vii se stabilesc în concordanță cu convențiile internaționale încheiate cu statele riverane.
– din economia acestui articol, rezultă în clar că se interzice pescuitul și nicidecum pescuitul sportiv. Pescuitul este activitate economică, iar pescuitul sportiv este activitate sportivă, ce nu intră în competența de reglementare a ministerelor emitente a Ordinului de prohibiție.
FRPS adaugă faptul că ordinul respectiv nu a „beneficiat” de procedura de dezbatere publică și nici de consultarea asociațiilor de profil, chiar dacă s-a solicitat prezența la aceste consultări.
În cele două vizite întreprinse la Tulcea, în jurul datelor de 12 februarie și 4 martie, Ministrul Mediului nu a suflat un cuvințel despre intenția de a introduce această modificare pentru pescuitul recreativ/sportiv, ba chiar nu a vorbit mai deloc despre problemele pescuitului, în principal despre braconaj, deși competența administrării resursei piscicole din Delta Dunării nu este în curtea ANPA, ci se află în sectorul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor, prin subordonata ARBDD, iar art. 6 din Legea nr. 82/1993- legea ARBDD, este cât se poate de limpede: administrează resursa piscicolă din domeniul public al statului, în conformitate cu prevederile planului de management şi ale regulamentului rezervaţiei. De altfel, prin aceeași lege, ANPA nu mai are drept de control pe teritoriul RBDD. Articolul respectiv a fost introdus încă de acum zece ani, prin legea nr. 136/2011.
Cu cine s-a întâlnit și cine i-a schimbat optica ministrului peste noapte într-un material viitor.
Ovidiu Ghionu
 • 1.5K
 •  
 •  
 •  
 •  

9 comentarii la „F.R.P.S. A fost depusă o plângere prealabilă împotriva Ordinului de prohibiție

 • 16 mai 2021 la 12:37 AM
  Permalink

  Asa se face liniste in delta, braconaj la discretie si fara spectatori. Ce este greu de inteles ! Cu cat mai putini ochi cu atat mai bine pentru toata lumea care profita de pe urma braconajului si pescuitului intesiv. Sa nu uitam ca in prohibitie se pescuieste fara jena.

 • 25 martie 2021 la 2:32 PM
  Permalink

  Doresc să știu dacă în urma depunerii contestației asupra ordinului de prohibiție 2021, aplicarea acestuia a fost suspendată până la soluționarea plângerii, așa cum prevede legea.

 • 24 martie 2021 la 3:23 PM
  Permalink

  Pescarii care pescuiesc industrial, prind mult mai mult peste decât cotă lor anuală.Acestia sunt adevărații braconieri ai deltei dunarii.Braconieri cu acte în regulă.Si voi dati vina pe pescarii sportivi.Sa va fie RUSINE NESIMTITILOR.Ori sunteti rau intenționați, ori sunteti prea prosti..

 • 23 martie 2021 la 12:20 AM
  Permalink

  bre voi vreti si bani de la pescari amatori acum, nu va ajung cluburile cu bani, mare nesimtiti, orice faceti sa obtineti bani, de ce federatia de canotaj sau mai stiu care nu ataca apele romane te miri pentru ce?

  • 24 martie 2021 la 3:19 PM
   Permalink

   Mai oameni buni,nu vedeti in ce stat mafiot trăim? Cum poti sa interzici reținerea la crap ,somn,sălaj și stiuca pescarului sportiv,cand pescarii care pescuiesc industrial prind cu mult mai mult decat cotă lor anuală.Nu le este rusine? Sunt mana in mana.Mafioti.Un pescar cu plasele , Intr o zi bună prinde peste cat toți pescarii sportivi din toata delta pe ziua respectiva.INTERZICETI PESCUITUL INDUSTRIAL!!!!! Ăștia sunt adevărații braconieri

  • 24 martie 2021 la 3:26 PM
   Permalink

   Pescarii care prețuiesc industrial la plase, cei cu acte in regulă, aia sunt adevărații braconieri.Voi ce credeti ca ăștia cu plasele prind doar cotă lor anuală? Va înșelați amarnic sau sunteti rau intenționați sau prea prosti.Pescarul sportiv nu are nici o legătură.Baa va vede lumea cat de prosti sunteti.Sa va fie rusine.Interziceti Pescuitul Industrial!!!

Lasă un răspuns