Reporter pe teren

A început somnul la Dunăre

De câteva zile bune se tot prinde somn pe Dunăre, pe toate cele patru brațe ale sale.

Unii dintre pescari au reușit capturi frumușele, de 10-12 kg, dar au prins destul pește și sub aceste dimensiuni, uneori și 20-30 kg pe zi. Da, pare foarte mult, mai ales că seamănă cu un pic de braconaj pentru că legea permite maxim 5 kg pe zi sau o  singură captură de peste 5 kilograme, dar ce mai contează când cade unul după altul și prețul în pescăriile tulcene este de 24 lei/kg.

Cel mai bine trage la coropișniță dar și lipitoarea de pământ, sau râma neagră au dat rezultate bune. Mulți preferă pescuitul la clonc pentru șansele semnificativ îmbunătățite și pentru faptul că nu este interzis, cel puțin nu încă, dar acest tip de pescuit este cât se poate de nesportiv pentru că, prin lovirea apei cu ”cloncul”, peștele este provocat să muște crezând că a căzut ceva în apă numai bun de mâncat și, de cele mai multe ori, găsește momeala pescarului plasată chiar deasupra fundului apei, în zona sa de atac, cea ce îl face o pradă ușoară pentru cunoscători. De ce nu este interzis, nu se știe. Or fi uitat, iarăși, cei de la rezervație. Și dacă tot ne pasă și ne tăvălim pe jos de neputință, ar fi trebuit ca odată cu interzicerea reținerii știucii, a priponului să se ia în considerare și prohibirea pescuitului la clonc dar și măsuri în ceea ce privește crapul. De pildă, să se permită un singur cârlig și nu cu două dacă folosești momitor, sau chiar eliminarea acestuia pe anumite zone.

Oricum, până vor ieși ”electricienii” la braconat cu curentul electric va mai fi de prins o coadă de pește în balta asta, după: la metro, băieți!

Silurus Glanis

Lasă un răspuns