În prim-plan

A.R.B.D.D. a numărat 915 cai pe Grindul Letea

Raportul evaluării numerice a populației de cai din Rezervația Biosferei Delta Dunării – februarie 2023

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), împreună cu VF-Vier Pfoten, ARCA – Animal Rescue & Care și WRC – Wilderness Research and Consultancy au efectuat în cursul lunii februarie a acestui an o evaluare a numărului total de cai crescuți în libertate și zonele de distribuție a acestora pe teritoriul Rezervației.

Este cel mai mare efort depus până în prezent pentru identificarea într-un singur moment a cailor liberi din Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin metode științifice validate și prin metode independente (numărare cu specialiști și observatori precum și materiale video geocodate).

A fost folosită metoda survolului aerian cu elicopterul pentru a asigura acoperirea întregii zone de studiu de la o înălțime adecvată pentru a permite identificarea și numărătoarea cât mai precisă.

Scanează codul pentru descărcarea filmăărilor aeriene

În cursul celor 6,5 ore de zbor a fost parcursă o distanță de 839,8 km și au fost observați 1926 de cai în 16 zone monitorizate. Zona cea mai populată cu cai este Grindul Letea – 915 exemplare. Având în vedere că survolul din anul 2019 a identificat un număr de 444 de cai în această zonă, populația lor este în evidentă creștere.

Părerea specialiștilor este că managementul populațiilor de cai prin bune practici de control al reproducției, pe o perioadă extinsă și pentru toată zona protejată, poate asigura rezultate optime și o reducere a impactului potențial asupra habitatelor naturale cu caracter endemic, cum este cazul Zonei Strict Protejate Pădurea Letea, precizează instituția.

G.D.

Lasă un răspuns