În prim-plan

A.R.B.D.D. contrazice sateliții la raportarea incendiilor din deltă

Ieri, 7 februarie 2024, la Prefectura Tulcea s-au analizat rapoartele Administrației Biosferei „Delta Dunării” cu privire la „incendiile de vegetație palustră care afectează arealul ARBDD.” Conform comunicatului oficial al prefectului Dan Alexandru Munteanu, „Incendiile de vegetație din RBDD reprezintă pericolul distrugerii unor habitate naturale din Delta Dunarii, un pericolul real asupra mediului și asupra siguranței locuitorilor și a bunurilor acestora, iar o eventuală continuare a acestor practici reprezintă acțiuni de inconștiență cu consecințe  pe termen lung și asupra Biodiversitații.”

Poziția prefecturii contrastează vizibil cu cea științifică exprimată specialiștii Institutului de Cercetare-dezvoltare Delta Dunării Tulcea care în anul 2022, explica:

„Informatii preliminare cu privire la efectele pe care le poate avea un incendiu de vegetație asupra florei și faunei din Delta Dunării:

– efectele asupra habitatelor si florei. S-a constatat un impact redus al incendierilor asupra speciilor de plante anuale pe teritoriul R.B.D.D. Spre exemplu arderile stufărişurilor practicate ca acţiune de defrişare a terenurilor acoperite cu stuf de mai multe generaţii au un efect pozitiv asupra productivităţii terenurilor şi asupra condiţiilor de recoltare mecanizată(…)

– efectele asupra ihtiofaunei: sunt ușor pozitive în sensul că arderea stufului transformă mai repede materia organică îmbătrânită în substanțe minerale atât de utile și necesare creșterii și dezvoltării peștilor; chiar în fermele piscicole se utilizau, în deceniile precedente, astfel de practici controlate pentru îmbogățirea bazinelor acvatice cu substanțe minerale și totodată pentru igienizarea acestor bazine.

Precum se vede, exista atat efecte pozitive cat si negative. Nu trebuie omisa nici componenta socio-economica. Nerecoltarea / incendierea stufului in jurul localitatilor poate conduce la incendii devastatoare. Nerecoltarea / incendierea stufului in jurul localitatilor ar duce la imposibiltatea cresterii animalelor domestice, una dintre putinele surse de venit ale populatiei umane din RBDD.

Azi, ARBDD, în calitate de administrator al Deltei Dunării raportează următoarea situație:

Conform tabelului de mai sus, în anul 2022 s-au înregistrat fix 22.085,2 ha afectate, iar în anul 2023 această suprafață a fost de numai 2.704 hectare.

Datele prezentate contrastează puternic cu imaginile și măsurătorile din satelit, sistemul EFFIS înregistrând diferențe uriașe față de înregistrările românești de la ARBDD. Imaginile de mai jos arată peste 80.000 de hectare afectate în anul 2022, precum și mai mult de 10.000 de hectare în anul 2023, și asta numai în perioada 1 februarie-30 aprilie.

Situația incendiilor din Delta Dunării, februarie-aprilie 2022, Copernicus
Situația incendiilor din Delta Dunării, februarie-aprilie 2022, Copernicus

Ultima imagine, pentru anul 2023, conține date care contrazic flagrant raportările ARBDD. În dreapta imaginii se poate observa că numai pe zona delimitată vorbim de 3.637 hectare afectate, mai mult cu 933 față de ceea ce a furnizat oficial ARBDD. Lângă zona în cauză se află alta de aproape 2.000 de hectare.

Anul trecut ziarul Pressone publica un material cu titlul „România arde (I). Cum a ajuns focul să pună Delta Dunării pe harta incendiilor de vegetație din Europa: „Care trece cu barca și i se pare că e prea mult stuf, îi dă foc”. În materialul de presă se arată „situația în zona Sfântu Gheorghe: în perioada 2020-2023, sateliții au înregistrat peste 40.000 de hectare afectate de incendii” , cifră care este mai mare decât întregul raportat de ARBDD pentru perioada 2020-2023, respectiv 39.147,9 hectare.

Imaginile apocaliptice cu incendii cât vezi cu ochii au făcut înconjurul lumii. Presa națională și internațională a publicat nenumărate imagini și materiale video cu dezastrul ecologic. De multe ori se pune în pericol viața și avutul locuitorilor de acolo pentru că incendiatorii acționează numai când bate vântul, iar o schimbare a acestuia poate direcționa focul spre casele oamenilor.

An după an Inspectoratul pentru Situații de Urgență Tulcea alocă resurse importante, materiale și umane, pentru stoparea acestor incendii, dar nimeni nu este prins, nimeni nu a răspuns vreodată.

Din datele noastre, ARBDD, în calitate de administrator, nu a depus niciodată plângeri la poliție pentru identificarea și tragerea la răspundere a celor vinovați. Nici primăriile din deltă nu au dat mai multe semne de interes. Conform ISU, în 99% din cazuri, cauza este: „Focul deschis în spații deschise”, și gata, aici s-a oprit tot.

Desigur, toate acestea sunt exagerări jurnalistice și nu au nimic de-a face cu datele oficiale. ARBDD știe mai bine decât orice satelit.

Acum doi ani, reprezentantului Centrului de Cunoștințe pentru Biodiversitate din cadrul Comisiei Europene, Grégoire Dubois, aflat în vizită pe aici, declara: „Incendii ilegale făcute pentru a facilita accesul la apă pentru pescuit, pentru a evidenția punctele de atac pentru braconieri și vânătoare, pentru a susține vitele care pasc ilegal în zonele uscate.” Iar noul sezon a început.

foto: ARBDD

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns