În prim-plan

Absolvenții de la „Arte” expun azi la Casa Avramide


Expoziția absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu”, promoția 2023

Joi, 29 iunie, de la ora 16:00, la parterul Casei Avramide are loc vernisajul expoziției absolvenților Liceului de Arte „George Georgescu” Tulcea, promoția 2023.

Evenimentul este deja unul tradițional, ce duce mai departe colaborarea dintre Muzeul de artă tulcean – parte a Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” – și Liceul de Arte. Anul acesta, cei 19 elevi care expun la Casa Avramide provin atât de la specializarea arte plastice, cât și cea de arhitectură a liceului. Deoarece deschiderea expoziției se va face mai târziu decât a fost prevăzut, publicul are la dispoziție doar o săptămână pentru a o viziona.  

„Optimism, emoție și profesionalism sunt cuvintele la care mă gândesc atunci când privesc lucrările absolvenților noștri. Fiecare temă a fost tratată cu seriozitate, fiecare tușă trasată cu pasiune! Toate proiectele transmit mesaje pozitive indiferent de stilul în care au fost realizate”, scrie Claudia Pahom-Grigore, directoarea Liceului de Arte „George Georgescu” pentru catalogul expoziției.

Pentru același catalog, profesorul coordonator al secției de arte plastice, Doru Luchian, menționează: „Pentru elevii actualei promoții, prin cursul lucrurilor și evenimentelor din ultimii ani, acest drum a fost grevat de rigorile neașteptate produse de pandemie, de «placiditatea» cursurilor on-line și, de lipsa de predictibilitate și de ritm de asimilare. Având în vedere acest parcurs nevoit, plin de «hurducăieli», propunerile absolvenților s-au constituit în frumoase și chiar revelatoare surprize”.

Secția de arhitectură va fi reprezentată de opt expozanți. Profesor Arhitect Andreea Matache, coordonatoarea acestora, detaliază:  „anul acesta, subiectul proiectelor de atestat a fost despre casele pasive, mai puțin invazive asupra mediului. Răspunsurile elevilor la problematica contemporană a construcțiilor a fost variat, preocupant și creativ, venind cu soluții interesante, exprimate prin desene și machete sugestive”

„Pentru mulți dintre ei a început o altă etapă a vieții, a vieții artistice. Ceilalți, dacă aleg alt drum, să nu uite niciodată că lumea are nevoie de Artă, Arta face o casă mai umană, Arta vindecă, Arta face parte din noi!”, a conchis Claudia Pahom-Grigore.

Expoziția Absolvenților este prima etapă a proiectului inițiat de Liceul de Artă „George Georgescu” și ICEM Tulcea, proiect finanțat de Consiliul Județean Tulcea. Cea de-a doua etapă este Bienala de pictură „Alexandru Ciucurencu”, eveniment care a ajuns la a treia ediție și se va desfășura toamna aceasta, transmite comunicatul de presă.

G.D.