În prim-plan

Adăposturile antiaeriene din Delta Dunării o bătaie de joc

În dimineața zilei de 13 septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Situații de Urdență (IGSU) avertiza, prin serviciul Ro-Alert, populația din 8 localități de la granița cu Ucraina: „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori”.

Mesajul autorităților române a fost emis la ora 00:54, în localitățile Lucavita, Grindu, Isaccea, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina și Văcăreni, iar durata alertei a fost de 90 de minute, începând cu ora 00:54.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis săptămâna trecută să construiască adăposturi antiaeriene în localitățile limitrofe zonelor de conflict din Ucraina. De altfel, s-a anunțat deja construirea unor asemenea spații în Ceatalchioni și Plauru. Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, „Adăposturile, cu dimensiunile 9,6 m lungime, 2 m lăţime (la interior) şi 1,5 m înălţime (la interior), vor fi predate, după finalizarea lucrărilor, autorităţilor locale ale comunei Ceatalchioi”.

Câtă grijă!

În logica celor de mai sus, populația este îndemnată să se ascundă în beci, iar în lipsa acestuia să se îndrepte către adăposturile de protecție civilă. Cu alte cuvinte, să o ia la sănătoasa în miez de noapte, în pijamale, cu copii și cățelul în brațe, până la adăposturi. În acest caz din urmă, pe jumate panicați, cetățenii trebuie să se înghesuie pe brânci într-o cușcă din plăci de beton de 1,5 metri înălțime și 2 metri lățime, care nu se cunoaște dacă are lumină, apă, medicamente, mâncare, pături, toaletă, sau alte elemente care să asigure supraviețuirea pentru o perioadă de timp.

Impostura și spoiala la ea acasă

Ceea ce se observă ușor este exercițiul de imagine grotesc al autorităților care se arată preocupate, ba chiar îngrijorate, de soarta locuitorilor din proximitatea zonelor de război, dar care cu asemenea acțiuni și subterfugii arată că nu sunt în stare să protejeje cetățenii expuși riscurilor conflicului de la graniță. Exercițiul de imaginație este să vedem câțiva generali cu multe stele, treziți noaptea în izmene și mânați în cuștile numite „adăposturi antiaeriene” unde să petreacă măcar vreo două ore, dar fără trabucuri și whisky fin cu care sunt obișnuiți în situațiile de criză.

După ce vreo doi ani de zile ne-a asurzit cu alarmele inutile, dar obsedante, în toate orașele țării, IGSU se spală din nou pe mâini și trimite un mesaj Ro-Alert, la mișto, fără ca populația locală să fi fost familiarizată cu procedurile de protecție sau măcar să li se fi indicat care sunt adăposturile de protecție civilă din acele localități.

Incă un model de nepăsare al autorităților, incapabile să reacționeze categoric și eficient la periclitarea vieții cetățenilor români de către agresiunea rusă din țara vecină, Ucraina.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns