În prim-plan

AFDJ Galați cercetată de Parchetul European (EPPO)

 Parchetul European (EPPO) a făcut 12 percheziții în cadrul unei anchete împotriva unor funcționari ai Administrației Fluvială a Dunării de Jos Galați (AFDJ) și Autoritatea Navală Română (ANR). În discuție este o presupusă fraudă legată de achiziționarea a două remorchere folosite pentru remorcarea ambarcațiunilor și a navelor mai mari pentru navigația pe Dunărea de jos.

Trei percheziții au avut loc în trei instituții publice  –  una în județul Galați și două în județul Constanța. Alte șapte percheziții au fost efectuate la locuințele funcționarilor care lucrează pentru acele instituții, iar două au avut loc la firme private.

Potrivit probelor strânse până în prezent în această anchetă, funcționarii AFDJ Galați, în calitatea lor de reprezentanți ai acesteia, au obținut finanțare UE din Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziționarea a două remorchere polivalente. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziție publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane EUR).

Deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale, suspecții au întocmit caietul de sarcini pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive și a cerințelor de construcție specifice navelor maritime. Prin urmare, tipul de nave care se încadrează în criteriile caietului de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat alți operatori economici să participe la procesul de licitație și, în cele din urmă, a favorizat un singur solicitant. 

În urma finalizării contractului cu firma furnizor, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj maritim mai mare decât era prevăzut inițial în caietul de sarcini și contractul de cumpărare. Acest lucru le-a făcut potrivite exclusiv pentru Dunărea Maritimă, unde adâncimea apei permite navigarea cu pescaj mai mare – făcând astfel cele două ambarcațiuni inutilizabile pentru navigația fluvială pe mai multe sectoare. Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane EUR. 

Perchezițiile domiciliare în desfășurare, destinate strângerii probelor, mobilizează zeci de polițiști din: Structura de Sprijin EPPO din România, Brigada de Combatere a Criminalității Organizației Galați, Serviciul Județean Anticorupție Constanța din cadrul General Anticorupție. Direcția (Serviciul Județean Anticorupție din cadrul DGA), Inspectoratul Județean de Poliție SAS-(Inspectoratul de Poliție al Județului Galați-SAS) și Jandarmeria Română – Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați (Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați), precizează EPPO.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns