În prim-planTurism

Alimente mai ieftine aproape de termenul de expirare

Noile măsuri care reglementează risipa alimentară obligă vânzătorii să scadă prețul alimentelor pe măsură ce se apropie data expirării.Magazinele au posibilitatea să doneze produsele unor ONG-uri sau să direcționeze produsele către adăposturile de animale.

Sunt exceptate de la aceste modificări microîntreprinderile cu au până la 9 salariaţi care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.

Nici industria hotelieră, restaurantele, localurile sau cafenelele nu au fost ocolite de noua lege fiind obligate să afișeze la intrare sau în meniu anunțul prin care clienții au posibilitatea să opteze pentru a pleca cu mâncarea pe care nu reușesc să o consume. Aceasta va fi ambalată corespunzător iar costurile vor fi suportate integral de localul respectiv.

Lista noilor măsuri adoptate, în vigoare de la data de 21 martie 2024:

a) măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția și comercializarea alimentelor, inclusiv în sectorul de industrie hotelieră și al serviciilor alimentare;

b) măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate;

c) măsuri pentru utilizarea și consumul produselor alimentare în hrana animalelor, până la expirarea termenului de valabilitate a acestora; 

d) măsuri pentru direcționarea produselor de origine animală devenite improprii consumului uman către utilizatori înregistrați în vederea utilizării de material categoria 3 pentru hrana animalelor din adăposturi;

e) măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în compost;

f) măsuri pentru direcționarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal în vederea valorificării lor prin transformare în biogaz;

g) măsuri pentru dirijarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman către o unitate de procesare autorizată în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European;

h) în cazul măsurilor prevăzute la lit. e)-g) se aplică legislația privind protecția mediului, în vigoare;

i) măsuri pentru eliminarea și utilizarea subproduselor de origine animală și a produselor derivate, materiale de categoria 3, potrivit prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009;

 Înainte de a dispune neutralizarea deșeurilor generate, este obligatorie implementarea a cel puțin două acțiuni de prevenire a risipei alimentare.

O.G.

Lasă un răspuns