În prim-plan

Amendă pentru ținerea în mână a telefonului la volan


Dacă până acum legea prevedea amenzi pentru folosirea telefonului mobil de către șoferi în timpul condusului, începând e ieri, o nouă modificare a a ordonanței privind circulația pe drumurile publice sancționează ”ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod(…) a telefonului mobil sau al oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare, ori redare text, foto sau video”. Pentru aceasta se aplică 4 puncte-amendă, ceea ce înseamnă 580 de lei(145 lei punctul x 4).

Altfel stau lucrurile dacă ținerea în mână a telefonului  s-a întâmplat concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor. În acest caz, pe lângă sancțiunea prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4 sau 5 puncte-amendă, se suspendă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Nici ceilalți participanți la trafic nu au fost uitați. Conducătorii de vehicule pentru care nu este obligatoriu deținerea permisului de conducere, pentru ținerea telefonului în mână, în timpul mersului, pot fi amendați și se încadrează în grupa a II-a de sancțiuni care prevede de la 6 la 8 puncte-amendă.

(O.G.)


Lasă un răspuns