Amenzile din Delta Dunării anulateAmenzile din Delta Dunării anulate

Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO câștigă la instanța supremă

Înalta Curte de Casație și Justiție a României(ÎCCJR) a anulat dispoziţiile art.1 din Hotărârea Guvernului nr.1194/2022 privind actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Decizia vine a ca urmare a contestării în instanță de către Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO(APRS.RO) a actului administrativ care a stabilit noile plafoane, unele mărite chiar și de 1.000 de ori.

Scurt istoric

În anul 2022, la propunerea ministrului mediului de atunci, Tzancs Barna(UDMR), în colaborare cu Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Marinov Gabriel-Teodosie(PSD), s-a înaintat guvernului o propunere de hotărâre care modifica plafoanele amenzilor din legea rezervației, în baza unui articol de lege care permite actualizarea cuantumului lor. Fără a se fi îndeplinit procedura legală de dezbatere publică a noii propuneri, fără a se fi identificat vreun criteriu valid al de actualizare.

După vizita la Tulcea a premierului Ciucă Nicolae Ionel(PNL) guvernul adoptă actul normativ care stabilește noile cuantumuri pentru amenzile din Delta Dunării, în ciuda pozițiilor motivate de respingere trimise decidenților de către Fundația La Porțile Deltei în ale cărei portofolii de proiecte se înscrie și publicația Delta Dunării News, cât și de Asociația Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO, asociație înființată cu scopul de a reprezenta drepturile pescarilor recreativi și de competiție.

În comunicatul remis presei la momentul respectiv, APRS.RO arăta: „Egalizate în acest mod, amenzile nu mai respectă spiritul și litera legii pentru că a fost alterat principiul proporționalității dintre faptă și sancțiune. Într-o explicație plastică, renumitul specialist al dreptului administrativ Fritz Fleine remarca că „poliția nu ar trebui să tragă către vrăbii cu tunuri”. În felul acesta a fost alterat principiul evaluării pericolului social cuprins în textul legii 82/1993, prin eliminarea plafoanelor de amenzi și egalizarea acestora fără un studiu sau a unor estimări de impact care să țină seama inclusiv de faptul că în R.B.D.D. sunt patru zone, dintre care una economică, cu 16 localități și un oraș, Sulina, unde trăiesc în răstimpul de 365 de zile pe an, cca 12.000 de locuitori.”

După numai două luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, respectiv noiembrie și decembrie 2022, guvernatorul RBDD, Marinov Gabriel-Teodosie(PSD), făcea prima evaluare publică a efectului acesteia, pe 3 ianuarie 2023, pentru Agerpres: „Noile amenzi au schimbat comportamentul turiștilor”.

În consecință, APRS.RO s-a adresat instanței de contencios administrativ a Curții de Apel București pentru anularea hotărârii de guvern în cauză și a primit o decizie nefavorabilă care a fost anulată ulterior de decizia ÎCCJR, în aprobarea recursului depus: „ Admite recursul formulat de recurenta-reclamantă Asociaţia Pescarilor Recreativi-Sportivi.RO împotriva sentinţei nr. 1668 din 13 noiembrie 2023 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată şi, în rejudecare: Admite acţiunea formulată de reclamanta Asociaţia Pescarilor Recreativi-Sportivi.RO în contradictoriu cu pârâtul Guvernul României. Anulează dispoziţiile art.1 din Hotărârea Guvernului nr.1194/2022 privind actualizarea limitelor amenzilor prevăzute la art. 13 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”. Respinge cererea de intervenţie accesorie formulată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.”

Președintele interimar al APRS.RO, Ovidiu Ghionu, a precizat pentru Delta Dunării News:

„Decizia Înaltei Curți de Casația și Justiție este mai mult decât o victorie a legalității, a statului de drept în fața exceselor și abuzurilor autorităților. Aceasta arată, în subsidiar, modul în care se iau decizii și se tratează cetățenii acestei țări. Arată lipsa de transparență în actul decizional, inexistența dialogului serios și aplicat cu societatea civilă și cetățenii. O hotărâre adoptată în nepăsarea față de realitățile sociale și economice ale României.

Am încercat din răsputeri să oprim încă din fașă acest derapaj încrâncenat, sursă de corupție și de manifestare discreționară a puterii în zona Deltei Dunării. Am scris guvernului, ministerelor, agențiilor, Parlamentului României, președinților Camerelor și celor ai partidelor parlamentare, dar fără ca cineva să se fi aplecat vreodată serios asupra cererilor noastre, ba din contră.

Ne-am raliat solicitării Fundației La Porțile Deltei care a propus mărirea cuantumului acestor amenzi cu rata inflației sau alt criteriu valid care să respecte raportul dintre pericolele sociale identificate în legea de bază și venitul minim pe economie, dar din nou fără rezultat. Din poziția de expert în administrația publică, cu o experiență consistentă în audit, am arătat indubitabil că spiritul și litera legii au fost eludate.

În ciuda argumentelor ușor de înțeles pentru toată lumea, în exemplu, s-a ajuns ca noile amenzi să aibă aceleași plafoane, respectiv 5.000-10.000 lei, pentru următoarele fapte, fiind egalizate fără nicio rațiune:

1. Accesul persoanelor fizice și juridice pe teritoriul rezervației fără acte de reglementare emise de Administrația Rezervației sau nerespectarea prevederilor acestora, și

2. Pescuitul comercial în zonele care constituie patrimoniul natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora (inclusiv braconaj în zone strict protejate*).

Vechile amenzi prevedeau plafoane de 35-100 lei pentru punctul 1 și 700 – 2.000 lei pentru punctul 2 . Deci, la punctul 2 minimul și maximul erau de 20 de ori mai mari față egalitatea dintre cele două impusă de noile sancțiuni. Exemple mai sunt în tot HG-ul care pune pe picior de egalitate prin prisma sancțiunii și a pericolului social lipsa unui permis de acces care costă 5 lei/zi și braconajul cu plase în zone strict protejate.

Exemplul nostru arată că dacă s-ar fi respectat proporția din lege, noile plafoane pentru punctul 2 ar fi fost stabilite la100.000 – 200.000 lei. Aceste discrepanțe uriașe au fost trecute ușor cu vederea.

Profit de acest spațiu pentru a-i aduce mulțumiri avocatului nostru, dl. Ovidiu Puțura, pentru profesionalismul desăvârșit cu care a reprezentat asociația în acest demers, unul deloc ușor! De asemenea, în numele domniei sale, pot face precizarea că după publicarea hotărârii curții în Monitorul Oficial, toți cei care au primit sancțiuni pe noile amenzi se pot adresa instanțelor cu acțiuni în anulare.

Vă mulțumesc!