Politică/AdministrațieTurism

ANPA și ARBDD au greșit ordinul de prohibiție

Pe site-ul ANPA , la secțiunea „Proiecte de acte normative” așteaptă cumințică o modificare importantă a articolului din ordinul de prohibiție, și care se referă numai la pescarii recreativi.

După trei luni de la apariția ordinului s-a constatat că pescarii recreativi sunt obligați să rețină maxim un exemplar pe zi din speciile valoroase de pește, respectiv știucă, șalău, somn și crap, pentru că din textul articolului indicat lipsește expresia „cu posibilitatea”, iar noua formulare arată așa: ″Pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap, este permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor din aceste specii (catch& release), cu posibilitatea reținerii unui singur exemplar/zi, dar nu mai mare de 3kg, dintr-o singură specie″.

Pentru prima dată în istoria acestui ordin anual, autoritățile îl modifică după intrarea în vigoare. În acest fel se creează un precedent juridic care poate pe viitor să corecteze astfel de greșeli sau și mai grave, pentru că sunt destule. Deși de-a lungul anilor ziarul nostru a insistat și a atras atenția asupra unor erori din acest act normativ, ce puteau fi corectate ulterior, printr-un nou ordin, răspunsul a fost negativ până acum 3 zile, motivat de faptul că nu se mai poate emite un ordin de modificare deoarece interzice legea. Iată că de fapt se poate!

Din păcate aceste noi intervenții nu vizează și alte derapaje, de multe ori imbecile, sfidând și cea mai elementară logică, precum articolul 3: „(1) Se declară zone de refacere biologică pentru resursele acvatice vii: f) Canalul de legătură Lopatna, zona cuprinsă între lacul Matița și lacul Merhei, în perioada 7 iunie-1 noiembrie, pentru pescuitul recreativ/sportiv;” Practic, avem de aface cu o zonă de refacere biologică, dar numai pentru pescuitul cu undița, nu și pentru comercial, cu plasele. Drept urmare, zona se reface biologic numai dacă se pescuiește comercial. Abțibildurile lipite de scaune și-au făcut treaba din nou, și iarăși nu e tot.

De altfel, circuitul peștelui în politic pe aici e cam așa: niște impostori scriu niște studii, iar apoi le furnizează la comandă. În baza lor se întocmește povestea ordinului de prohibiție, în primă fază. Când e gata se invită pescarii comerciali să discute ce și cum, dacă e bine sau nu. Apoi, la ANPA se cosmetizează ultimele detalii. Imediat după coafare, apar din nou reprezentanții pescarilor comerciali ca să se asigure că varianta finală e aia care trebuie. Și gata! Iată ordinul anual de protecție al pescarului comercial, semnat de miniștrii agriculturii și de cel al mediului. Rezultat: din ce în ce mai puțin pește! Dar nu vă lasați băieți, fiți ambițioși, chiar mai e puțin!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns