Turism

ARBDD sau babilonia permiselor de acces auto în Delta Dunării

Ești amendat și dacă ai permis

Cadrul normativ care reglementează activitatea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării obligă persoanele fizice și juridice să obțină un permis de acces auto care costă 10 lei pe zi sau 100 lei/an. Tarifele respective reprezintă contravaloarea prestației „pentru lucrările şi serviciile prestate de Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” în acţiunile de colaborare cu terţe persoane”. Se poate afirma că plata accesului auto este o acțiune de colaborare a turistului cu ARBDD, ceea ce este sănătos și perfect normal într-o societate spre care încercăm să ne adunăm.

Conform ordinului respectiv, există și excepții: persoanele fizice – nu și juridice(n.a.); care au domiciliul în perimetrul rezervaţiei sau în localităţile limitrofe (localităţi care au terenul administrativ integral sau parţial în interiorul rezervaţiei), copii, elevi, studenţi, pensionari, veterani de război, foşti deţinuţi politici, urmaşii eroilor martiri şi răniţii din Revoluţia din decembrie 1989.”  

Totuși, această colaborare are limitele ei, cum ar fi două articole de lege care pedepsesc următoarele fapte:

„3. intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a locurilor de cuibărit, precum şi recoltarea ori distrugerea ouălor păsărilor sălbatice;
4. intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale sau rutiere neautorizate în zonele strict protejate;
5. accesul şi circulaţia cu mijloace navale sau rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora, cu excepţia ambarcaţiunilor uşoare aparţinând populaţiei locale şi rudelor de gradul I ale acesteia şi folosite în scopuri personale;”

Cele două articole prevăd sancțiuni de la 35 lei la 100 lei pentru persoane fizice şi de la 50 lei la 150 lei pentru persoane juridice – pentru punctele 3 și 4, iar pentru punctul 5 limitele amenzii încep de la 250 lei la 700 lei pentru persoane fizice şi de la 320 lei la 1.000 lei pentru persoane juridice.

Carevasăzică, dacă nu ai acte de reglementare de la ARBDD(sic!) pentru accesul auto, primești 700 de lei amendă pe persoană fizică, și dacă intri în zone strict protejate și distrugi ouă sau locuri de cuibărit atunci ești pasibil de un maxim de 100 de lei.

Iată unul dintre cazurile în care un turist a fost amendat cu suma de 700 de lei pentru că a tras mașina lângă cortul amplasat pe malul Dunării, în apropierea satului Ceatalchioi, departe de orice zonă strict protejată, tampon sau de reconstrucție, deși deținea permis „de colaborare” cu ARBDD, pentru „Drumuri de acces: Zone economice”.

Am încercat să deslușim unde și cum ai voie cu mașina, în accepțiunea ARBDD. Onor răspunsului instituției, în sinteză, „regimul juridic al deplasării cu mijloace auto în perimetrul RBDD se face pe drumurile județene, drumuri locale/comunale din RBDD.” , deci fără drumuri forestiere, nu poți decât să rămâi perplex. Pe site-ul oficial nu e nicio vorbuliță măcar despre această interpretare de mare profunzime. Dar, care ar fi legătura cu ce scrie pe permis, te-ai întreba firesc?

Logica arată că nu e niciuna, dar după alte intervenții s-a găsit, în sfârșit, un articol care pare temeiul unor astfel de gesturi administrative: „În zonele domeniului public din perimetrul Rezervației este interzisă: staționarea mijloacelor de transport rutier în apropierea malurilor naturale, a apelor sau a stufăriilor.”  Inspectorul ARBDD cunoștea, desigur, că zona nu făcea parte din domeniul privat al comunei Ceatalchioi, dar de unde să știe bietul om plesnit în concediu cu maximul unei amenzi fără noimă?! Bineînțeles că nu există vreo pomenire prin site-ul cu pricina a acestui articol, pentru obligata și necesara informare publică, ci se ascunde tâmp prin hățișul celor 372 de pagini ale plăsmuirii cretinoide ce se numește Planul de management al ARBDD.

Avem un protocol cu Romsilva

La data „executării”, respectiv 27 iunie 2021, turistul nostru a mai primit încă o amendă, pentru campare de data acesta, în ciuda faptului că ARBDD avea încheiat un protocol cu Romsilva, administratorul lizierelor de pădure aflate între malurile Dunării și digurile de protecție, prin care suverana instituție permite cu larghețe, în ciuda legii, camparea în aceste zone, cu plata unei taxe de 15 lei/zi/persoană și autoturism, către Romsilva.

Din păcate pentru el, dacă ar fi știut de existența unei asemenea înțelegeri, poate ar fi invocat în apărarea sa faptul că se află pe un teren administrat de Romsilva și că nu a venit nimeni să-l taxeze pentru campare și mașină. Nu a mai apucat. Dar, tot răul spre bine, cine știe, în felul acesta ar fi plătit camparea și mașina la Romsilva și amenda pentru ele la ARBDD.

Încă un exemplu al defecțiunii, al excesului și bâjbâielii administrative. Lucrurile s-au rezolvat, prin fentare. A mai căzut un fraier pe altarul excesului. Boșii din fotolii sunt mulțumiți, bugetul râde! Camioanele, mașinile și utilajele Romsilva și ale celor care dețin 55.000 de hectare de teren agricol sunt în siguranță, la adăpost. S-a plătit!

Ovidiu Ghionu

Citește și:

Primele măsuri. Guvernatorul R.B.D.D. anulează decizia privind transportul de persoane în Deltă

Lasă un răspuns