Autonomia Ținutului Secuiesc aprobată tacit în Camera Deputaților

Propunerea legislativă privind autonomia Ținutului Secuiesc, depusă la Camera deputaților în luna decembrie 2019 de către deputații UDMR, Biro Szolt-Istvan și Kulcksar-Terza Josef-Gyorgy, a fost adoptată tacit, după trecerea celor 45 de zile ce reprezintă termenul constituțional pentru dezbatere și vot final, în ciuda avizelor negative primite în procedură de la: Guvern, Consiliul legislativ, Consiliul economic și social, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale și Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului.

În acest răstimp, Președintele Camerei, Marcel Ciolacu (Președintele PSD), nu a supus la vot această lege, drept urmare a trecut prin procedura tacită.

Pentru că se încadrează în categoria de legi organice, aceasta a fost înaintată la Senat, unde va urma procedura de vot.

Legea respectivă prevede personalitate juridică pentru Ținutul Secuiesc ce urmează a fi administrat de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal,
egal, direct secret şi liber exprimat precum şi de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

La o primă lectură legea respectivă pare cu totul pe lângă ceea ce reprezintă legea fundamentală a statului român, și anume Constituția României, iar șansele să se aplice vreodată sunt egale cu zero, chiar dacă, presupunând prin absurd, va fi votată în Senat.

Chiar și așa, UDMR înregistrează o mică victorie politică datorată ignoranței, a lipsei de interes a conducerii Camerei Deputaților.

foto: Europa Liberă

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns