În prim-plan

Bilanț asupra braconajului piscicol


Săptămâna trecută, urmare a dezbaterii organizate de către A.R.B.D.D. pe tema braconajului piscicol, întâlnire la care au participat o serie de instituții cu rol de control, respectiv: Serviciul de Poliție Delta Dunării, Biroul Județean de Poliție Transporturi Tulcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea, Garda de Coastă – Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Tulcea, Inspectoratul Județean de Poliție Tulcea, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării, a fost prezentat bilanțul anti-braconaj, pentru anul 2018.

Au fost efectuate un număr de 3993 acțiuni urmare cărora s-au aplicat 1815 sancțiuni contravenționale în valoare de 539.022 lei și au fost constatate 350 de infracțiuni. Au fost confiscate 49.658 kg de pește, 8338 unelte de pescuit (plase monofilament, setci, năvoade, vintire, etc.), 72 de ambarcațiuni, 52 de motoare, 9 autovehicule. Din această situație lipsesc rezultatele acțiunilor întreprinse de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Rezervației Biosferei Delta Dunării și Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură.

O concluzie rezultată din datele prezentate la această dezbatere ar fi aceea că fenomenul braconajului există la un nivel îngrijorător atât pentru autoritățile care vizează protecția mediului și dezvoltarea durabilă cât și pentru cele care urmăresc respectarea prevederilor legale, fiind afectate în același timp și condițiile de muncă și de viață ale comunităților locale și ale celor care au înțeles că respectarea legii este în avantajul pe termen lung al tuturor.

În pofida activităților organelor de control implicate în stoparea braconajului, a amenzilor, dosarelor penale și confiscărilor de zeci de tone de pește, mii de unelte de pescuit, zeci de ambarcațiuni, motoare și vehicule (valorând sume însemnate de bani) braconierii reușesc să compenseze aceste pierderi continuând activitățile ilegale, precizează comunicatul A.R.B.D.D..

Din păcate fenomenul se perpetuează chiar sub nasul autorităților, așa cum demonstrează fotografia de mai jos primită de la un cititor, realizată ieri într-un magazin de pescuit din orașul Tulcea. Pentru că vânzătoarea intrase în criză, văzând telefonul, nu a mai apucat să pozeze și cele câteva zeci de kg de știuculiță la fel de mică. Pentru cei care nu știu încă, știuca este prohibită din data de 4 februarie.

Conform unor surse A.N.P.A., cca 1.300 de tone se braconează anual astfel că cele aproape 50 de tone confiscate în cursul anului 2018 nu reprezintă decât 3% din total estimat. Ceea ce este absolut nesemnificativ în ecuația peștelui ”negru”.

(G.D.)


Lasă un răspuns