”Bouillabaisse” la ceaun

Este o mâncare de pește specială care poate fi preparată atât ca supă cât și mai groasă, gen tocăniță. Cu origini în sudul Franței, Bouillabaisse- înseamnă a fierbe încet; a fost adaptată și de pescarii noștri într-o prezentare ce află între veritabila plachie și vestita ciorbă de pește.

Iată principalele ingrediente:

-pește mare cca 5 kg( păstrugă, nisetru, chefal, crap, știucă, somn);

-pește mic de apă dulce 2kg( se va fierbe și se va strecura);

-10-15 raci;

-scoici, midii, rapane;

-2 kg roșii;

-o țelină( de preferat cu tulpini cu tot);

-unt, ulei;

-1/2 l de vin alb, de preferință demisec;

-4 cepe mari;

-usturoi, ardei iute, cimbru, foi de dafin, sare, piper, lămâie, pătrunjel.

Peștele se curăță, se spală sumar, se sărează și dă la o parte timp de o oră.

Racii se spală și se fierb cu peștele mic împreună cu capetele și oasele peștelui mai mare la care se adaugă câteva boabe de piper, 2 cepe tăiate în patru, 2 foi de dafin și jumătate din țelină, după care zeama se strecoară și se pune separat.

Din cele trei cepe rămase, împreună cu cealaltă jumătate de țelină-tăiată cubulețe, tulpinile desfrunzite-tăiate la 2 cm, usturoiul- o căpățână tăiată felii, ardeiul iute și cimbrul se prepară o prăjeală ușoară în untul amestecat cu ulei în care, după ce se înmoaie bine ceapa,  se adaugă bucățile mari de pește și cozile de raci și se stinge cu zeama strecurată ca mai sus.

După 15 minute de clocot se pun roșiile cuburi, scoicile, midiile și rapanele-tăiate în trei, vinul alb, și se mai lasă până se deschid. Spumatul este opțional!

La sfârșit se potrivește de gust cu zeama de lămâie, sare și pier la care se adaugă pătrunjelul tocat.

Poftă bună!