În prim-plan

Braconaj extrem în Delta Dunării

Protestul pescarilor recreativi a avut un oarecare ecou deși autoritățile par să nu fi înțeles că Studiul folosit drept paravan pentru managementul piscicol în Delta Dunării are suspiciuni întemeiate de superficialitate, pare făcut la comandă, cu multe greșeli și grave inexactități, sfidând o realitate arhicunoscută de toată lumea. Chiar dacă s-a promis că somnul și crapul vor fi eliminate de pe lista restricțiilor la reținere pentru pescarii cu lanseta, principiul pentru care s-a protestat rămâne alterat, discriminarea relativ la celelalte două forme de pescuit, respectiv cel comercial și familial, se păstrează intactă și nu rezolvă nici măcar o mică parte din ecuația piscicolă din Deltă.

Un pescar a exemplificat absolut relevant: „și pentru dispariția sturionului tot pescarii recreativi poartă vina?!”, cunoscându-se faptul că acesta nu poate fi capturat cu lanseta decât absolut accidental.

Între timp, în plină prohibiție, braconierii își văd de ale lor pescuind unde și cum vor cantități impresionante de pește. Cea mai mare parte a acestuia va poposi în lăzile frig ale pensiunilor urmând a fi consumat de către turiști, de la începerea sezonului și până prin luna august.

Una dintre formele barbare de braconaj este cea practicată cu tridentul sau cu sandola ( suliță ). Zilele acestea, odată cu scăderea nivelului Dunării apa se retrage din bălți forțând peștele să părăsească locurile de depunere a icrelor și să caute apă mai mare și mai curată. La gurile japșelor braconierii stau noaptea la lumina lanternelor și urmăresc peștele în apa mică pe care îl vânează cu aceste instrumente ale cruzimii. Și asta an de an.

O filmare din anul 2008 este cât se poate de relevantă cu privire la acest mod de a bracona: https://stirileprotv.ro/exclusiv/stirile-tale/pescuitul-transformat-in-macel-in-delta-dunarii.html

Pe lângă sutele de kilometri de plasă, așa arată un alt tablou a ceea ce înseamnă exploatarea peștelui în „rezervația” politică Delta Dunării care pentru mascarea incapacității de control, în lipsa decontatorilor, a găsit de cuviință să arunce vina declinului piscicol pe pescarii cu lanseta și undița. Evident, în mod științific!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns