În prim-plan

Bursa de Pește Tulcea a fost inaugurată

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă, alături de ministrul agriculturii, Petre Daea, și de președintele C.J. Tulcea, Horia Teodorescu, a participat azi la inaugurarea Bursei de Pește Tulcea, după trei ani de zile de a terminarea lucrărilor. Proiectul, în valoare de aproape 6 milioane de euro, a fost conceput să funcționeze ca o adevărată bursă, autorizată pe tranzacții cu pește de către Bursa Română de Mărfuri. Principala condiție legislativă consta în depunerea la B.R.M. a unei garanții financiare în valoare de 1 milion de euro, fapt ce ar fi permis să efectueze tranzacții controlate, de tip bursier. În alte condiții, proiectul nu-și mai îndeplinește scopul, iar statul român riscă să fie penalizat și să restituie banii respectivi.

După lungi sforțări de constituire, hulită sau împiedicată de actori locali și guvernamentali, unii de teama unei concurențe, alții din alte interese sau pură incapacitate, obținând fără vreun temei 5 termene de amânare din partea Uniunii Europene, iată nefăcutul că s-a făcut, românește, prin integrarea acesteia în  etatista ”Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea” .

Înființată la sfârșitul anului trecut cu scopul reinventării alimentarelor și aprozarelor comuniste, pentru eliminarea intermediarilor, încurajarea producătorilor locali, dar și coagularea unei alternative de piață la marile lanțuri de retaileri, așa cum afirmă oficialitățile, societatea al cărei capital este integral de stat, beneficiază de o alocare de cca 100 milioane de euro din partea guvernului, conform Mediafax.

Unele surse îl indică în funcția de director al Bursei pe Grigore Baboianu – fost Guvernator A.R.B.D.D., din partea PD, și al cărui CV profesional este impresionat, chiar dacă nu marchează nicio zi în conducerea vreunei societăți comerciale. Acesta va avea neplăcuta sarcină de a zgândări piața locală, bine controlată, prin tentativa de a încerca să cumpere pește din zona Deltei Dunării, pește din ce în ce mai puțin de la an la an, dar și să pună la punct o rețea care să permită achiziții importante din alte țări: Bulgaria, Ucraina, R. Moldova, Italia, Spania, Grecia, etc, în vederea revânzării. Dar, activitățile nu se opresc aici. O serie de idei conturate bine în acești ani fixau și alte obiective pentru Bursă, cum ar fi dezvoltarea pe orizontală, cu activități conexe: procesarea peștelui, restaurant, circuit turistic integrat – cu plimbări în Deltă și masă tradițională de pește, și alte asemenea.

Cu sau fără pește, iată, așadar, că România are, măcar, Bursă!BRAVO!

Ovidiu Ghionu

foto: C.J. Tulcea

 

Lasă un răspuns