Catch and release tot timpul anului pentru pescuitul sportiv în Deltă

Ieri a fost publicat ordinul de prohibiție pentru anul 2021.

(1) Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.

Câteva prevederi sunt uluitoare pentru managementul peștelui, cel puțin în Delta Dunării. Printre acestea interzicerea reținerii capturilor de somn, șalău, crap și știucă pentru pescuitul sportiv/recreativ:

(8) În mod special, pe teritoriul Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor știucă, șalău, somn și crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release).

Prohibiția la șalău și biban a început de azi, 20 martie până pe 7 iunie, inclusiv.

Știuca urmează să reintre în prohibiție pe 9 aprilie, odată cu prohibiția generală.

Vom reveni.

Ovidiu Ghionu

20 de comentarii la „Catch and release tot timpul anului pentru pescuitul sportiv în Deltă

 • 3 aprilie 2021 la 9:45 AM
  Permalink

  Lipsa pestelui sepoate remedia prin repopulare la scara mare, suprimarea braconajului, limitarea capturilor la nivele acceptabile de catre ecosistem si pescari, controale riguroase pentru respectarea legilor, pedepsirea braconajului in mod exemplar, implicarea populatiei locale in prezervarea si mentinerea ecositemului Deltei.
  Momentan fostele balti de reproducere sunt terenuri agricole, concesionate la mai sti ce oameni. Localnicii care mai faceau un ban din turism (in special piscicol, care se intinde pe durata a 6 luni) cu care sa treaca anul, vor avea o activitate redusa la doar doua luni cand vor fi vizitati de cei care doar viziteaza Delta, pescarii reorientandu-se spre alte locuri unde mai pot prinde si pastra ceva peste.
  Braconierii au pista libera, controale ioc, condamnari doar a celor care nu fac parte din „peisaj”.
  Daca s-ar dori prezervarea Deltei concomitent cu dezvoltarea si exploatarea potentialului turistic, nu oprimarea pescuitului sportiv este solutia. Singura cale de rezolvare a acestei situatii, este ca legile sa nu fie redactate de catre „braconieri”, si ele sa slujeasca Deltei si locuitorilor ei.

 • 1 aprilie 2021 la 1:06 PM
  Permalink

  Sunt complet nedumerit ! Permisul de pescuit ANPA pe anul 2021 , mentioneaza urmatoarea fraza : PREZENTUL PERMIS DE PESCUIT RECREATIV,ARE VALABILITATE IN APELE DUNARII ,CU BRATELE SALE SI IN HABITATELE PISCICOLE NATURALE NECONTRACTATE. Probabil interdictia de a retine ceva peste ,se refera numai la zonele strict protejate ,care se afla INTRE BRATELE DUNARII . Va rog sa lamurim urgent aceasta problema .

  • 5 aprilie 2021 la 8:44 AM
   Permalink

   Bună ziua, stimate domn! Permisul ANPA nu este valabil pe teritoriul R.B.D.D. Pentru a pescui legal în Delta Dunării trebuie să dețineți permisul de pescuit eliberat de către ARBDD. Mulțumim!

 • 22 martie 2021 la 10:24 AM
  Permalink

  Sunteți niște handicapați cu legile voastre. As dori sa știu ce fac cei care încasează taxa anuala? Ce fac ei pentru acești bani 200 de lei în jud. Hunedoara. Jaf la drumul mare sa va fie rușine bandiților. Carolgal055&ro g 5

 • 22 martie 2021 la 8:35 AM
  Permalink

  Sunteti antihaiduci! Ne luați noua drepturile si le sporiti pe ale braconierilor comerciali. Interziceți si pentru ei, sau impuneți limită. Este o facilitare voalata a furtului.

 • 21 martie 2021 la 12:45 PM
  Permalink

  Niște ticăloșii care încurajează braconajul și pescuitul cu, curent ei distrug Delta cei ce țipă mai tare ei sunt vinovații. Ticăloșii nesimțiți!

 • 21 martie 2021 la 11:06 AM
  Permalink

  Încă o dată ne convingem că în ANPA ca în toată bugetărimea sunt numai idioți și cretini.Niște perioade băgate din burtă pe premisa ,Noi muncim nu gândim,. Știuca e de două ori în prohibiție,o fii asta romănescă mai a dracului și depune icrele de două ori ❓🤣. Evident că lipsa pescarilor sportivi de pe baltă va fii trai și berechet pentru băieții cu Renelul și raiul monofilamentiștior.Deci încă un an plin de bătăii de joc la adresa pescarilor sportivi.La cât mai puține zile de mâncat pâine de la stat băieților care au făcut legea asta😜.

  • 22 martie 2021 la 1:27 AM
   Permalink

   Detine cineva Harta Deltei la 1910 ?
   Fac schimb.
   Ii dau Harta Lacului Brates la 1910.
   Cind eram copil, pe la 1975, Delta incepea de la Galati.
   Seceta mare Mon Cher ! Seceta Mare. De planuri ! De solutii. De idei! Cu Ordinul Vostru, fac un Catch and release !

 • 21 martie 2021 la 7:47 AM
  Permalink

  O nouă decizie înțeleaptă pe principiul poporul e de vina ! Atât avea și amaratul de pescar român – speranța unei ieșiri la pescuit in frumoasa delta . Mulțumim frumos pt visul năruit ! Abia acum asistăm la distrugerea Deltei și împărțirea ei în sfere de influență . Fraierul ăla care stătea cu bățul în mână pe malul apei deranja trecerea bărcilor pline de setci și a celor cu aparate de curentat că sună la poliție . Acum totul va fi perfect că să tăiem pădurile și să vindem tot fără că cineva să ne deranjeze. Amărâții aia care locuiesc acolo și mai rotunjeau veniturile cu blegii de pescari visători la marea captura ,trebuie sa moara de foame că deranjează și ei . Romania educata , Romania mea ,Romania furata și dezmembrata până la ultima bucățică ! Mulțumim dragilor că ne mai lăsați să respirăm ! Pardon nici asta nu avem voie ,doar cu masca !

 • 20 martie 2021 la 6:01 PM
  Permalink

  Ce simplu sa rezolvat…. De fapt o sa fie mai rau ca inainte. Acum, braconierii isi vor face de cap, cand si cum vor.. De fapt cred ca aceasta restrictie a fost facuta de braconierul sef. Daca anul trecut au fost turisti, intr-un numar record, in Delta Dunarii, anul acesta o sa o sugeti…

  • 22 martie 2021 la 8:20 AM
   Permalink

   Cu tot respectul pentru comentariile unora, ma întreb de ce scrieți că nu vor mai fi pescari sportivi pe baltă? Aaa, inteleg :dacă nu am voie sa rețin pestele, n-are rost sa pescuiesc… Frumos, si ne mai numim pescari sportivi… In alta ordine de idei, cred că legi aveam și până acum, doar că, și sincer nu vreau sa acuz pe nimeni, dimpotrivă, i-mi cer scuze de la cei care i-și fac treaba constiinciosi, doar presupun că e foarte greu să-ți amendezi vecinul, fratele, unchiul…. Macar, de nu am fi atât de lacomi cu toții și sincer ne-am gândi și la generațiile viitoare.

   • 22 martie 2021 la 3:36 PM
    Permalink

    Nu e vorba de pescuitul sportiv aici… Da, poti pescui fara retinere dar doar daca ai ce pescui. Lacomia nu e la pescarul sportiv cu 4 lansete… Daca e sa interzici retinerea pestelui fa in asa fel sa controlezi braconajul, nu doar pe hartie, altfel demersul acesta da de banuit… interese ascunse, impartirea Deltei, pescuitul industrial samd.

   • 24 martie 2021 la 7:47 PM
    Permalink

    Eu as da o pauza deltei de 2ani,pentru toate tipurile de pescuit inclusiv cel industrial.Pentru familiile din deltă as face o cota de peste pentru hrana.Controale riguroase care se pot face atât pe apa cât și din aer.Oricum pensiunile declara o cantitate mica de peste cumpărată de la cherhanale,restul îl iau de la braconieri(electricieni care au distrus deltă)așa că importul din Bulgaria(mai ieftin) este la îndemâna lor.
    Asta e părerea mea și cred că deltă merita o pauza din partea tuturor.

  • 22 martie 2021 la 9:32 AM
   Permalink

   Uite că de-a drecului am să rețin peștele daca are mărimea și greutatea legală decât să-l eliberez în plasele braconierilor.Prins, curățat,feliat băgat la rece și am să-l aduc acasă gata feliat numai bun de aruncat în tigaie

   • 28 martie 2021 la 4:53 PM
    Permalink

    Pai cam asa fac majoritatea celor ce practica „pescuitul sportiv”. Vin cu 15 lansete( plus altele prin bagaj si nu ma refer la scule de pescuit sportiv). Vor sa ii duci in delta si sa vii sa ii iei dupa 7 -10 zile de campare acolo. Cand ii iei au numai galeti de icre si numai fileul de peste, pus la sare in alte cateva galeti bune.Restul arunca. Cred ca pe ei ii deranjeaza aceasta interdictie. Ca pe mine, daca ma prinde cu un singur peste, cat am prins, nu cred ca e nimeni atat de tampit sa imi faca dosar. Desi, am unele retineri …..
    P.s.: Da, sunt de acord ca braconajul este maxim in delta. Si stiu si cum merge treaba cu pescuitul industrial. Dar corb la.corb nu isi scoate ochii.
    Iar vis a vis de discutiile noastre de aici, sunt la fel ca tot ce stim sa facem noi, poporul roman…. sa vorbim pe.la.colturi si in rest sa ia altcineva atitudine…..

Lasă un răspuns