Reporter pe teren

Când pescarul recreativ/sportiv are INTERZIS în Delta Dunării

Îmi aduc aminte de toate discuțiile purtate în biroul  foștilor guvernatori Arbdd și de fiecare dată, după ce treceau 5 -10 minute de discuții, intra pe ușă unul sau doi inspectori care aveau mereu sub brat o mapă plină cu poze, poze cu peștii prinși de pescarii recreativi. Se așezau la masa discuțiilor și așteptau momentul să intervină aruncând acea mapă cu poze în fața mea și a celor ce erau cu mine. 

Acea mapă era mereu aruncată doar atunci când discuțiile aprinse erau despre pescarul recreativ/ sportiv, acel ciumat și distrugător de faună, acei proști care veneau și vin de la sute de km distanță să se relaxeze și de ce nu, să prindă captura vieții. 

Dragi inspectori ARBDD;

Dragă domnule jurist Voicu Radu;

Dragă domnule Guvernator Marinov;

Dragă, Poliția Deltei Dunării;

Dragă, Administrația Rezervația Biosferei Delta Dunării;

Dragă, Poliția de Frontieră Română;

Dragă, Garda Națională de Mediu;

Dragă, Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură;

Dragă, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române;

Dragă, Serviciul de Poliție Transporturi Maritime;

Dragă, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva;

La plimbare cu morunul

Dragilor, de 3 ani fugăriți pescarul recreativ/sportiv de zici că e sezon de vânătoare. Îi călcați de fiecare data prin controale cât de cât normale, dar și abuzive. 

Le dați amenzi și le controlați bărcile, le confiscați lansetele și le aruncați peștele prins înapoi în apă. Nici un pescar recreativ sportiv din această țară nu va prinde în viața lui și nici în alte vieți un morun de peste 80 de kg, în valoare de 15.000-20.000 de euro. 

Niciodată, iar voi îi tot vânați de aproape 3 ani.

Vânați pescarii recreativi sportivi, dar la schimb fotografiați pescarii comerciali cu peștele interzis prin lege. 

E normal să fotografiați un astfel de pește. Poza trofeului trebuie trimisă mai departe, ca să știe și alții, dar mai ales ca destinatarul final, să vadă dacă merită banii sau nu. E logica de trei simplă….o vorbă din popor. 

Acum vin și eu cu o poză, una singură care atestă ceea ce spun de ani de zile, ceea ce sute de oameni comentează pe rețelele de socializare și au aproape același comentariu despre braconajul acoperit, despre măcelul existent la aproape toate speciile de pești.

Nu îl cunosc pe acest pescar și nici nu mă interesează cine e. Nu e treaba mea, e treaba autorităților, că de aceea sunt plătite din bani publici! De ce am făcut publica aceasta poza?

Atunci când criticați, atunci când amendați și interziceți pescarului recreativ/sportiv să rețină peștele, când tu inspector Arbdd vii cu un curaj fantastic în fața mea  și a guvernatorului să-mi arunci mapa cu pozele peștilor prinși de pescarii recreativi, să îți aduci aminte mereu de aceasta postare. Când ne mințiți de aproape 3 ani de zile, când ne interziceți să călcăm pe mal, când ne interziceți să campăm în Delta Dunării, când ne obligați sa plătim o amendă cât 3 salarii medii pe economie, când ne duceți cu vorba ca veți schimba ordinul de prohibiție făcut la comanda în anul 2019 de către voi, vreau sa știți că tot ceea ce faceți o faceți cu bună știință, o faceți intenționat pentru ca astfel de poze să nu mai fie făcute: pentru ca pescarii recreativi să nu mai calce în Delta Dunării și să nu mai raporteze actele de braconaj și alte nereguli văzute în vacanțele lor de pescuit. 

Să vă uitați bine la poză, să o printati și să o luați cu voi mereu, ori de câte ori sunteți în controale și când îl prindeți pe amărâtul ăla de pescar recreativ cu un crap de 12 kg sau somn de 10 kg, să faceți poze și la acei pești și să le comparati cu poza de mai sus( n.r.). Poate așa, vă veți da seama de discriminarea realizată chiar de voi, să va dați seama cine este mai periculos pentru Delta Dunării. 

…Mă interesează ca atunci când prindeți un pescar recreativ, sportiv cu peste sub măsură să-l sancționați la maximum dar să nu cumva să mai îndrăzniți să îi uitați pe adevărații distrugători ai peștelui din Delta Dunării. 

Vorbesc despre braconaj aproape săptămânal. Îmi scriu pescarii recreativi din toată țara și îmi aduc la cunostinta zeci, sute de acte de braconaj văzute chiar de ei, unele raportate, altele filmate sau fotografiate. 

Concluzia trasă atât de mine cât și de sute, mii de pescari recreativi este : ARBDD este garantul braconajului piscicol, ARBDD este paravanul actelor de braconaj, de ani de zile!

Această poza este una adevărată, ieșită din telefonul unui inspector de la o instituție care, controlează pe apă și  pedepsește ceea ce se numește braconaj.

Poza este făcută de această persoană cu funcție în instituțiile statului, care încasează bani publici să stopeze braconajul.

A fost atât de deștept încât s-a lăudat și a dat și la alții această poză care, din păcate, a ajuns la mine.

În această poză este un pescar comercial, un pescar cu un morun în propria barca, un morun care este interzis să-l prinzi de aproape 12 ani. Acel morun cred ca are o valoare de aproape 15.000-20.000 euro, un morun pozat chiar de funcționarul statului.

Băi, pescarule recreativ sportiv, băi paria Deltei Dunării, pescarule recreativ;

Băi românule iubitor de Delta Dunării;

Îți dai seama?!

Omul legii, păzea, sau mai bine zis proteja pescarul comercial și marfa din barcă. 

Om al statului, angajat să protejeze această specie de pește face poza și rămâne în barca pană la destinație. 

Ce s-a întâmplat cu acel morun? 

Unde s-au dus icrele negre? 

Cum a fost împărțită prada? 

Cine s-a bucurat de asa ceva? 

Pentru cine este acel morun? 

Cine a încasat suma fabuloasa de bani? 

Dacă ne uităm cu atenție la poza putem observa ca acele plase aflate în barca  sunt pentru sezonul de  scrumbie. 

Dacă ne uitam pe fundalul pozei, barca se afla aproape de malul unei localități. Adică aproape de adresa finală. 

Oare în ce localitate a fost  adresa finală? 

Dacă te uiți atent, pescarul a legat peștele cu sfoara albastra si tine frânghia în mână. 

Ce mă intriga pe mine și ce mă enervează la culme este calmitatea, relaxarea și siguranța cu care pescarul își tine trofeul. 

Multe întrebări fără răspuns. 

Dar cel mai grav este că legile Deltei sunt măsluite de ECHIPA LOCALĂ, CU INTERESE…!

Sunt stupefiat și uimit câtă relaxare exista la acest pescar care plutește cu barca lui pe apă având acel peste STRICT INTERZIS prin lege. 

Cine îi dă aceasta siguranță, aceasta relaxare pescarului  comercial, când unui pescar simplu îi tremura și chiloții pentru un crap reținut și transportat. 

Cu siguranță, funcționarul, autorul pozei i-a asigurat drumul până la destinație. 

Așadar, după cum bine știe toată lumea, pe perioada scrumbie cele 3 brațe sunt împărțite de  ARBDD către pescarii comerciali. 

Pescarii sunt direcționați către zonele lor pentru a realiza pe zi 3-4 toane – toana fiind acțiunea de punere a plasei în apa, de întinderea ei pe lățimea canalului și controlul ei pe distanțe cât mai lungi la diferite adâncimi. 

Știm de ani de zile că zona Sfântu Gheorghe este renumită pentru această specie de pește, este zona unde acest peste tranzitează și urcă pe Dunăre. 

Așadar, îi rog pe domnii inspectori din Arbdd și din toate instituțiile statului  să o studieze( fotografia), să înceapă a investiga aceste persoane, și a afla cine este atât pescarul cât și cel care a făcut poza.

Aveți grijă cum controlați că e posibil ca unul dintre colegii dumneavoastră să fi făcut aceasta poză.

Această poza se afla deja la doi jurnaliști de investigații din București, a fost trimisă la toată presa națională și tuturor instituțiilor responsabile și am speranța că va ajunge și pe micile ecrane.

Într-o țară normala la cap și corectă  domnul Guvernator Arbdd ar trebui dat in judecata pentru tăinuire, complicitate la braconaj și distrugere, pentru acoperirea tuturor dovezilor împotriva braconajului,  pentru neîndeplinirea ordinelor de serviciu și nerespectarea fisei postului.

Pescarul din barcă ar fi trebuit să fie deja pedepsit  pentru prinderea și reținerea acelui morun de peste 80 de kg.

Acest morun a fost prins în primăvara acestui an, la Sfântu Gheorghe, în sezonul de scrumbie. 

Sunt zeci, sute de dovezi de acest gen măsluite, acoperite și îngropate chiar de către aceștia.

Bravo, domnilor!

Sper că, cu aceasta poză, presa locală și națională sa se autosesizeze, jurnaliștii de investigații să ducă la bun sfârșit firul evenimentelor și să aducă în  prim plan persoanele care se ocupă cu aceste acte de braconaj și pe cei care lasă să treacă neobservate aceste lucruri. 

Așadar, Arbdd este cheia tuturor actelor de braconaj, sunt cei care intenționat sau nu, nu dau doi bani pe astfel de situații dar la schimb cu acestea calcă în picioare orice pescar recreativ sportiv. 

Tot în primăvara acestui an, doi inspectori ARBDD au fost prinși pescuind acest peste interzis și nu am auzit ca au fost dați afară, aruncați în justiție sau public. 

Pentru mine, personal, garantul braconajului din Delta Dunării este chiar ARBDD. 

Spor la treaba doamnelor și domnilor și fire întinse dragi pescari recreativi, sportivi. 

Fac un apel către toată suflarea pescarească, către toți pescarii recreativi, sportivi din toată țara: 

Ai văzut un act de braconaj, un abuz al unei instituții, al unui inspector aflat în acțiune, înregistrează, fotografiază, sună-ți prietenii aflați în apropiere, pornește-ți camerele de supraveghere de pe ambarcatiune și raportează. 

Până la următoarea poză, va urez toate cele bune, unitate și fire întinse tuturor pescarilor recreativi sportivi.

Valentin-Marian Șelaru

Lasă un răspuns