Casa Avramide. Lansare de carte cu arome deltaice

Scriitorul Teodor Hossu-Longin va prezenta publicului tulcean volumul „10 povești și rețete pierdute prin Deltă” într-un eveniment ce se va iți vineri, 30 iulie, ora 19, la Casa Avramide din municipiul Tulcea.

În prezentarea autorului, „Cartea-album „10 povești și rețete pierdute prin Deltă” are o istorie aparte. A beneficiat în primăvara lui 2020, la apariţie, de cea mai mare campanie de crowdfunding din România (33.000 lei și aproape 500 de volume precomandate), dar a fost lipsită de programul de lansări stabilit, din cauza pandemiei și a stării de urgență. La un an și jumătate distanță, grație unor oameni extraordinari din Tulcea, avem la „Casa Avramide” prima lansare oficială (dintr-un șir mai lung, sperăm), organizată în orașul de unde a pornit ideea acestei cărți-album, unde se regăsesc povești deltaice, istorii ale locului mai mult sau mai puțin cunoscute, rețete gastronomice pierdute și 100 de fotografii fantastice semnate Valeriu Leonov. Să ne vedem sănătoși în 30 iulie!”

Chef Catalin Scarlatescu: „Povestirile lui Teodor Hossu-Longin sunt un amestec echilibrat de ficțiune, istorie, crâmpeie de viață, personaje de neuitat, realizat întocmai ca într-o rețetă fără cusur. Am redescoperit cu mare bucurie un spațiu pe care credeam că îl cunosc la perfecție, dar care mi s-a dezvăluit acum într-o altă lumină. Delta din povestirile prietenului meu înseamnă mult mai mult decât pescuit, păsări și natură sălbatică. E o împletire de gânduri, trăiri, momente, stop-cadre pe care le porți în inimă toată viața. Imaginile superbe și versurile unor mari poeți completează firesc un proiect, cred eu, inedit.
Despre rețetele cu nume unice pe care le veți afla din aceste pagini – ați auzit cumva de Șaran de Ibrail, Gligan la kotel, Căciugă în cuib sau Husacioc boieresc? – nu vă spun nimic, ca să nu vă răpesc plăcerea de a le descoperi singuri. Și dacă, purtați în gând de valurile molcome ale Dunării, vă răpiți puțin din timpul vostru pentru a le da viață și a vă bucura de ele împreună cu prietenii sau familia, vă felicit și vă urez de pe acum Poftă bună!”
Prieten vechi al Deltei Dunării, Teodor Hossu-Longin este cunoscut iubitorilor de natură și de pescuit, în special pentru emisiunea dedicată, „Mincinoșii”, difuzată în prezent pe canalul tv, Travel Channel.
Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns