În prim-plan

Ce ascunde prohibiția la pește în 2019

Anul acesta prohibiția generală începe mâine și va dura 60 de zile, respectiv până pe data de 9 iunie, inclusiv. În ceea ce privește pescuitul recreativ/sportiv – pentru că așa se numește în Delta Dunării, iar în restul țării doar ”recreativ”, onor fariseismului guvernanților –  noutățile se referă la interdicțiile de a păstra mai mult de două exemplare de știucă și unul de crap care, împreună sau nu, să nu depășească cinci kilograme pe ziua de pescuit.

Pescuitul comercial se va desfășura exact ca și în 2018, cu năvoade și setci permise, iar cel familial păstrează specificul zonelor arondate asupra cărora o să revenim cu un alt material.

Conform ordinului, prohibiția se extinde asupra tuturor speciilor acvatice vii, deci, inclusiv altele în afara peștilor – scoici, broaște, raci, etc., cu excepția scrumbiei de Dunăre, a cărei perioadă de prohibiție, cel puțin pentru zona Deltei – pentru că se desfășoară în intervale temporale și zonale consecutive, spre amonte – s-a încheiat pe data de 4 aprilie. De asemenea, pentru apele de graniță măsurile prohibitive se manifestă în intervalul 26 aprilie-9 iunie.

Scăpare sau eroare: pescarii profesioniști/comerciali și cei sportivi (o să-i numim așa pentru că în legislație este un talmeș-balmeș de nedescris cu ce însemnă pescari și pescuit comercial, profesionist, recreativ/sportiv, etc., în sensul că acte normative în vigoare folosesc și definesc diferit acești termeni, dar și alții) pot pescui scrumbie în perioada de prohibiție, aceasta având un capitol distinct, special, în ordinul respectiv, ordin care acordă o derogare neexplicită pentru acest tip de pescuit. Mai mult, se pot reține capturile accidentale de ciprinide asiatice: sânger, novac și cosaș. Cel mai probabil, referința a fost inclusă pentru pescarii profesioniști, dar, în lipsa precizării, se poate privi ”in extenso”.

Ca de fiecare dată, și ordinul din 2019 pare a fi făcut de magi, chiromanți sau alți ghicitori. Dincolo de obișnuitele greșeli din conținut, suspiciunea de indiferență și amatorism capătă accente din ce în ce mai palide ce pare să confirme alte laturi ale managementului acestei activități. Emis în data de 15 ianuarie, cu intenția de a proteja știuca, prohibită de la data intrării în vigoare și până la 15 martie – ceea ce nu e rău, dar nici suficient, pentru că dacă ar fi început cu 1 ianuarie ar fi fost mai bine, în condițiile în care nu a fost îngheț, deci s-a putut pescui comercial în voie – a sacrificat scrumbia care din cauza vremii reci abia acum începe să urce în bancuri mari spre zonele de depunere a icrelor, după terminarea prohibiției. Acest mod de abordare face să crească riscul ca și celelalte specii de pește să nu beneficieze de protecție în perioada de reproducere, așa cum s-a întâmplat în anul 2017, atunci când prohibiția s-a terminat pe data de 30 mai și, din cauza temperaturii apei scăzute, peștele a început să se înmulțească toată luna iunie, pescuit fiind în voie, și spre satisfacția culinară a primilor turiști.

Juristul A.R.B.D.D., Radu Voicu, recunoaște că există o problemă cu data emiterii acestui ordin care nu ține seama de condițiile de mediu pentru că, cităm, „este anual”. Practic, este o recunoaștere ciudată a faptului că lucrurile se fac după ureche, neavând o fundamentare științifică. Spre exemplificare, iată perioadele de prohibiție din ultimii 4 ani:

2015 – 11 aprilie – 9 iunie;

2016 – 10 aprilie – 8 iunie;

2017 – 1 aprilie – 30 mai;

2018 – 7 aprilie – 5 iunie.

Oare cine ar trebui să elimine pietricica din bocanc făcând o lege flexibilă, clară, adaptată unor realități de necontestat!? Poate, în decursul unui an, pot apărea situații care să impună și alte modificări în regimul pescuitului, și nu numai în Delta Dunării. Cine vă oprește, domnilor, să interveniți cu modificări atunci când se impun? De pildă, stoparea temporară a folosirii năvoadelor sau setcilor dintr-un bazin piscicol. Aici nu se fac șuruburi să cunoască exact câtă materie primă trebuie și ce resurse. Altfel, la ce bun toată demența aceasta cu măsurile restrictive pentru pescuitul sportiv? Iată, atașat, un fragment din ziarul tulcean „Obiectiv”, din anul 2016, prin care un pescar din Jurilovca își exprima nemulțumirea cu privire la perioadele de prohibiție:

 

Bine că se întâmplă zeci de conferințe naționale, internaționale, planetare, intergalactice, studii și cercetări, doctorate și lucrări, unde se reinventează „falimentul piscicol”, „braconajul electric”, „diminuarea resursei piscicole”, „distrugerea habitatelor”, „managementul apei”, „poluarea excesivă”, toate astea pe zeci de milioane de euro, de zeci de ani, iar unii nu sunt în stare să modifice un cuvânt: „anual”!

O să plecăm de aici total bulversați: domnilor, dacă ați înțeles că „anual” înseamnă o singură dată pe an și nu în fiecare an, atunci, pentru că  vă încurcă așa de tare, de ce nu-i mai puneți un apendice…și ori de câte ori este nevoie, căci doar sunteți experți la asta, nu-i așa?!

Sau vă e teamă să nu-l greșiți și pe ăsta?

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns