Turism

Turism fără alcool în Delta Dunării

Săptămâna trecută ARBDD a anunțat modificarea condițiilor „pentru desfășurarea activității de transport pasageri pe brațele Dunării și canalele interioare” . 

Este bine ar zice unii, în sfârșit se pune ordine într-un domeniu care afectează mediul, și anume turismul pe apă.

Măsura vine ca o reacție la sperietura trasă de niște biete păsări a căror siestă a fost grav alterată de un șofer al unei ambarcațiuni care plimba turiști pe un lac, acesta intrând cu viteză într-un grup liniștit de pelicani și cormorani care își vedea de treaba zilnică pe apă, și totul de dragul obținerii unor cadre fotografice unice, de la 1 m distanță.

Drept urmare, Guvernatorul RBDD a emis Decizia nr. 209/12.07.2021 privind regulile pentru desfășurarea activității de transport pasageri pe brațele Dunării și canalele interioare din RBDD. Societățile comerciale și persoanele fizice autorizate sunt invitate să depună un dosar ce conține 18 piese în vederea obținerii autorizației respective.

În stilul administrației noastre, prestatorii sunt somați să prezinte un morman de hârtii care nu au legătură cu realitatea sau revederile legale în vigoare, printre care, cităm:

  • Accept acostare (primărie) cu plan de situație;
  • Contract servicii mentenanță ambarcațiune;
  • Ambarcațiunea pentru care se va solicita autorizație/permis pentru transport pasageri nu va putea fi folosită și pentru activitatea de pescuit;
  • Copie după certificatul de înregistrare al ambarcațiunii cu specificația valabilă pentru transport pasageri (clasa).

Comunicatul nu conține temeiul legal pentru emiterea acestei decizii, poate o fi valabilă numai pentru angajații ARBDD pentru că în legea mamă, Legea 82/1993, lucrurile sunt cât se poate de simple:  stabileşte(ARBDD n.n.) regulile de acces şi de circulaţie în perimetrul rezervaţiei, atât pentru mijloacele de transport navale, pe canale şi lacuri, cu excepţia braţelor Dunării, cât şi pentru mijloacele de transport rutiere, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. În cazul de față hotărârea respectivă cam lipsește de prin dosarele Monitorului Oficial, dar lucrurile nu se opresc aici. Pe răspunderea conducătorului ambarcațiunii pasagerii vor fi înștiințați cu privire la interdicția de a consuma băuturi alcoolice. Nici măcar mințile înghețate ale comuniștilor nu au reușit să introducă o astfel de năstrușnicie. Cine a mai pomenit turism fără alcool?!

Și de ar fi tot, dar nu, habarnismul e la el acasă. În textul citat mai sus se specifică limpede că de la stabilirea acestor reguli se exceptează brațele Dunării. În capul guvernatorului RBDD a încolțit gândul că marile vapoare de croazieră nu trebuie să mai servească băuturi alcoolice la bord și că trebuie să se autorizeze la ARBDD, respectând procedura celor 18 piese de dosar cu șină, iar dacă nu au acceptul de acostare al primăriei, cu planul de situație aferent s-a terminat cu plimbările pe aici. Idem și pentru marile pasagere care transportă persoane în localitățile din Deltă. Oare ce vor zice căpitanii vaselor când vor afla că sunt pasibili de a fi amendați?!

În felul acesta s-a mai rezolvat o problemă, alături de aceea a poluării cu substanțe folosite la agricultură și aceea a braconajului, producându-se încă un act administrativ numai bun de lipit pe ușile toaletelor vaselor de pasageri, pentru un trafic cursiv și facil. Și poantele continuă…

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns