Pe scurt

Cod portocaliu la Tulcea

COD PORTOCALIU DE INSTABILITATE ATMOSFERICĂ ACCENTUATĂ
Interval de valabilitate: 27 iulie 2022, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată
Zone afectate: jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei
Local în jumătatea de sud a Moldovei, nordul și estul Munteniei și nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii puternice (rafale de peste 80…90 km/h) și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 25…35 l/mp.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Delta” al județului Tulcea recomandă pentru siguranța cetățenilor și pentru protejarea bunurilor, următoarele:
• Îndepărtează obiectele, copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
• Nu uita regula de salvare 30/30: adăpostește-te în interiorul unei clădiri dacă, după ce ai văzut un fulger nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet.
• Fii atent la alertele și avertizările autorităților (Ro-alert, meteo, aplicația DSU)
• Dacă ești în mediul urban, adăpostește-te imediat într-o clădire, pentru a evita riscul lovirii de către obiecte, pomi/crengi, stâlpi etc.
• Dacă ești într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcaţiune pe apă), așază-te ghemuit, pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi.
• Evită drumurile inundate (mers, șofat)! Un curent de apă adânc de doar 15 cm. te poate dezechilibra, iar unul adânc de peste 30 cm poate lua un autoturism.
De asemenea, informații suplimentare pentru a afla cum te poți proteja și cum trebuie să te comporți într-o situație de pericol, pot fi găsite pe platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, precizează ISU Tulcea.
https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/

G.D.

Lasă un răspuns