Complexul Lebăda de la Crișan amendat pentru introducerea de somn african în RBDD

Potrivit unui comunicat de presă, inspectorii ARBDD au verificat prezența speciei alohtone de somn african (Clarias gariepinus) în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”, respectiv în apropierea localității Crișan, în perioada 14-15.07.2021.

Perimetrul verificat a fost de 10 km în jurul localității Crișan și a constat în acțiuni de control la mai multe societăți comerciale printre care și complexul Lebăda, cel mai mare resort din Delta Dunării și unul dintre cele mai scumpe.

„Pe malul drept al Dunării Vechi, la circa 500 de metri față de intersecția cu canalul Sulina, s-a constatat prezența a patru viviere (țarcuri) ce aparțineau complexului turistic Lebăda și în care erau mai multe specii de pești în stare vie, printre care și somn african. În urma acțiunilor de control a reieșit că agentul economic a achiziționat pe bază de factură o cantitate de 4000 kg de somn african pentru consum intern, din aceasta utilizând 216 kg. Restul cantității de pește rămase, respectiv 3784 kg, a fost depozitată în stare vie în vivierele montate în apă. După scoaterea exemplarelor de somn african din viviere și cântărirea cantității în fața organelor de control ale ARBDD și Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul RBDD s-a constatat o diferență de 34 de kg de somn african între cantitatea depozitată în viviere și cea cântărită, cantitate ce foarte probabil a scăpat accidental în momentul plasării peștilor în țarc.

În urma controlului, agentului economic i-au fost aplicate sancțiuni pentru contravențiile prevăzute la art. 12 punctele 29 și 37 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervației Biosferei „Delta Dunării”, și anume pentru ”organizarea și desfășurarea de activități economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervației, fără actele de reglementare emise de Administrația Rezervației sau cu încălcarea prevederilor acestora”, respectiv ”introducerea speciilor de plante și animale alohtone fără autorizare”, dar nu s-a dispus și eliminarea țarcurilor amplasate ilegal, această dispoziție fiind dată ulterior, la controlul din 03.08.2021. În urma controlului din data de 09.08.2021 s-a constatat că țarcurile au fost integral dezafectate”, precizează ARBDD.

Sancțiunile prevăzute pentru cele două articole de lege invocate, pentru persoane juridice, se încadrează între 4.200 și 12.500 lei, respectiv 700 și 1.800 de lei.

Conform legii, contravenientul poate plăti jumătate din minimul amenzii respective.

Somnul african este o specie invazivă, descoperită acum câțiva ani în apele Dunării, pe sectorul Hârșova, și de ceva timp a ajuns în Delta Dunării riscând să dezechilibreze un ecosistemele atât de fragile cum au devenit cele deltaice.

Este o inconștiență și un atentat la natură să aduci un asemenea pește în stare vie în Deltă, cu bună știință, numai de dragul prospețimii lui, riscând astfel eliberarea unor exemplare în apele noastre. Somnul african este recunoscut ca un distrugător al altor specii, apetitul și rata de proliferare fac din acesta un supraviețuitor ce are mari șanse să devină specie dominantă.

Ovidiu Ghionu

3 comentarii la „Complexul Lebăda de la Crișan amendat pentru introducerea de somn african în RBDD

  • 11 august 2021 la 6:30 PM
    Legătură permanentă

    Ia vedeti poate au scapat si guvizi extraterestrii din pastravariile de somon de la noi sau chiar din crescatoriile de balene de la munte, la cum stiti sa identificati speciile…. voi vreti sa ziceti somn american nu african da nu v-a iesit si dezinformati, amenzile le dati unora ce au somn african cand de fapt problema voastra este somnul american, ma ofer sa va invat sa identificati speciile ca voi habar nu aveti dar tot postati ca ati amendat pe unii ca au o specie care nu reprezinta o problema

Lasă un răspuns