Turism

Concursurile C&R din Deltă sub semnul întrebării


Fundația LA PORȚILE DELTEI a transmis o sesizare oficială către guvernatorul Deltei Dunării prin care arată derapajele cu privire la interpretarea pescuitului în regim de Catch and Release.

De-a lungul corespondenței cu ARBDD nu este prima dată când se demonstrează inutilitatea unor măsuri propuse în stil heirupist de niște vremelnici ocupanți ai unor scaune ministeriale. Dincolo de discriminarea vădită la care sunt supuși pescarii recreativi din Delta Dunării, cu privire la reținerea celor patru specii de pește bun, respectiv știucă, șalău, somn și crap, este limpede și pentru cea mai suspicioasă minte că nu există vreun efect benefic dacă în paralel, inclusiv în perioada de prohibiție setca este permisă atât pentru pescuitul comercial(industrial) cât și pentru cel familial.

Iată textul sesizării:

„Stimate domnule guvernator,

Cu permisiunea dumneavoastră supunem analizei un caz de interpretare a legislației care se referă la reținerea speciilor valoroase de pește, respectiv știucă, șalău, somn și crap.

După cum știți colegul nostru, dl. Ovidiu Ghionu a fost sancționat abuziv, din punctul nostru de vedere, pentru că avea un exemplar de crap în minciog, și nu în sajoc sau într-o geantă sau pungă, chiar și după eliberarea peștelui în condiții fizice foarte bune. Acest aspect se plasează în zona abuzului în funcție, în opinia noastră.

În subiect, prin similitudine, vă rugăm să aveți în vedere sancționarea tuturor participanților la concursurile de pescuit din Delta Dunării, pentru speciile de mai sus, deoarece fotografiază, filmează și măsoară respectivele capturi.

Mai mult, după cum cunoașteți, în cazul răpitorului există un risc extrem de mare de a altera integritatea fizică a peștelui deoarece acesta înghite cârligul sau de multe ori cele trei cârlige ale linguriței, drept urmare probabilitatea de a nu mai supraviețui este foarte mare iar catch and releas-ul este golit de conținut pentru că nu-și atinge scopul.

În lipsa unor precizări clare din partea dumneavoastră considerăm că nu puteți emite avizul pentru organizarea acestor concursuri.

De asemenea, la aceste manifestări, în medie, concurează aproximativ 100 de pescari ce capturează cam cinci exemplare pe zi și, în cele două zile de pescuit, puteți aplica cca 1.000 de amenzi. Conform pregătirii și interpretării angajatului dumneavoastră, Neculai Viorel, amenda trebuie să fie de nivel maxim ceea ce indică un total posibil de 200.000 lei, fără a mai socoti toate lansetele confiscate.

Vă rugăm să ne informați cu privire la cele sesizate!

Vă mulțumim!”

DDN


Lasă un răspuns