În prim-plan

Covid-19 nu citește Monitorul Oficial

De ieri noapte au încetat restricțiile impuse de starea de alertă.

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a propus ca Hotărârea de Guvern care stabilea o serie de limitări menite să reducă numărul cazurilor de infectare cu virusul Covid să nu mai fie prelungită după data de 8 martie 2022. Deși se recunoaște o scădere a numărului de infectări, la cca 5.000 pe zi, Guvernul a luat decizia ridicării tuturor restricțiilor privind pandemia.

Cu toate acestea, se recomandă purtarea măștii în locurile aglomerate, în mijloacele de transport sau spațiile închise, precum și dezinfectarea periodică a mâinilor.

Măsura este una populistă, care nu acționează selectiv, pe zone de afluență, și care distrage atenția de la gestionarea total nesatisfăcătoare a crizei și facturilor la energie, indiferent de sursa acesteia. Există precedentul relaxării de sărbători care a generat o creștere explozivă a numărului de infectări. Cel mai probabil, așa se va întâmpla în următoarea lună, și se va reveni la starea de alertă cu justificarea de rigoare. Un fel de spălat pe mâini, în stil dâmbovițean, ce nu produce niciun beneficiu economic, ci numai politic, măcar în capul unora decuplați de mult de la realitatea de zi cu zi.

Altfel ar fi stat lucrurile dacă s-ar fi menținut obligativitatea purtării măștii cel puțin în magazine și supermarketuri sau în piețe închise, măsură care ar fi limitat drastic transmiterea virusului, cunoscându-se faptul că o persoană poate infecta cu ușurință alte zece.

În condițiile menținerii unei rate de vaccinare sub 45%, riscul deceselor în rândul persoanelor vulnerabile se amplifică pentru că nu există nicio diferență dintre ieri și azi, iar virusul nu citește Monitorul Oficial.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns