Politică/AdministrațieTurism

Cu 5 centimetri în plus ministerul agriculturii salvează carasul

…și crapul.

Recent un ordin al ministrului agriculturii a mărit dimensiunea minimă de reținere a speciilor de caras și crap de la 15 și 35 cm, respectiv la 20 și 40 cm. Același ordin reduce dimensiunea de reținere la rechin de la 100 la 90 centimetri.

În preambul se indică o motivare care face trimitere la „Referatul de aprobare al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură nr. 7.170 din 30.06.2023”, fără nimic altceva. Fostul act normativ, respeciv ordinul 342/2008, modificat la cele trei poziții, era susținut de câteva opinii colectate de la unele institute, și anume: „Adresa Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării nr. 1.837 din 12 mai 2008, Adresa Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” nr. 1.726 din 18 aprilie 2008 și Adresa Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură – Galați nr. 1.423 din 15 aprilie 2008”. Noile modificări au fost exersate în laboratoarele științifice ale ANPA și MADR – ornate cu specialiști de renume, și au primit undă verde pentru aprobare salvând carasul și crapul din România, dar condamnând pe ghiniosnistul rechinaș. Așa a ieșit la eprubetă și la bob.

Desigur, site-urile celor două instituții nu conțin nici cele mai mici indicii care să arate că noul act normativ ar fi urmat procedura obligatorie a dezbaterii publice. În acest fericit caz, cele două entități, între care există un raport de subordonare, ar fi reluat spre lecturare propunerile asociațiilor de pescari recreativi/sportivi și de mediu care au antamat public, dar și prin intervenții scrise, necesitatea adoptării și a unor limite maxime pentru reținere, astfel încât peștele de dimensiuni mari să repopuleze din nou apele țării. La fel de bine ar fi remarcat faptul că din lista anexă lipsește lipitoarea medicinală, hirudo verbana, pescuită la rându-i excat ca și peștele – până la extincție, cu afectarea lanțului trofic; mai ales că pe piața neagră un kilogram a ajuns să coste 1.000 lei la culegător, ajungând în clinicile scumpe până la 2.500 de euro.

Uitat a fost și racul, astacus astacus și astacus fluviatilis a căror dimensiune minimă de reținere a rămas 9 cm în ciuda distrugerii în masă a acestuia, cel puțin în Delta Dunării, precum și a promisiunilor guvernatorului RBDD, Gabriel Marinov, că dimensiunea va crește la 12 cm. Poate a omis să precizeze secolul.

Per ansamblu, adoptarea acestui ordin după 15 ani de la precedentul întărește imaginea unei administrații autosuficiente, grețoase, șmechere, dispuse să calce în picioare obligațiile legale și dialogul social cu atât mai mult cu cât logica și realitatea de fapt arată indubitabil că sunt necesare măsuri imediate de recalibrare a pescuitului industrial dacă se dorește a se mai salva ceva, cu excepția carasului, desigur.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns