Politică/Administrație

Cu sau fără amenzi pentru catch&release în Delta Dunării?

Ordinul de prohibiție pentru anul 2021 a a generat discuții aprinse în rândul pescarilor amatori. Interdicția privind reținerea peștelui bun pe teritoriul R.B.D.D. a fost văzută ca o discriminare pentru că se adresează numai pescuitului recreativ/sportiv, nu și celui profesionist, comercial. Din acest motiv, opinia largă este că pescarii cu undița și lanseta sunt priviți ca cetățeni de rangul II, în lipsa unei justificări științifice sau a unui obiectiv asumat de refacere a populațiilor piscicole din Delta Dunării.

În anul 2018, o măsură similară, adoptată tot prin Ordinul anual de prohibiție, impunea eliberarea capturilor de știucă pentru pescuitul recreativ/sportiv. Precum în cazul de față, măsura nu a venit asociată cu vreo sancțiune explicită în Ordin. La vremea aceea publicația Delta Dunării News a solicitat precizări cu privire la norma încălcată, iar răspunsul oficial al A.R.B.D.D. a indicat art. 12 din legea ARBDD: 25. pescuitul sportiv/recreativ fără acte de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, pentru care sancțiunea se plasează între 70 și 200 de lei.

Practic, prin similitudine cu prevederile anului 2021, reținerea exemplarelor de pește din cele patru specii, crap, somn, știucă și șalău, implică încălcarea dispozițiilor legale de mai sus.

Pentru că pescuitul sportiv/recreativ fără acte de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei este exclus, în condițiile existenței permisului de pescuit, rămâne în discuție partea care trimite la încălcarea prevederilor acestora, adică a actelor de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei. Ori, Ordinul de prohibiție nu face parte din categoria actelor de reglementare emise de ARBDD, ci este un ordin comun al miniștrilor MADR și MMAP.

În concluzie, în lipsa sancțiunii explicite, interdicția respectivă capătă doar valoare estetică, deontologică în ultimă instanță.

Mai mult, legiuitorul nu indică modul în care are loc procesul de eliberare: În mod special, pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, în afara perioadelor de prohibiţie, pescuitul recreativ/sportiv al speciilor ştiucă, şalău, somn şi crap este permis numai cu eliberarea tuturor capturilor (catch and release).

Dar, mai sus în textul Ordinului, pentru zonele de refacere biologică, norma stabilește limpede eliberarea imediată a peștelui: f) cursul vechi al braţului Sfântu Gheorghe, în zonele cuprinse între km 29 – 44; 49 – 58; 64 – 84, tot timpul anului, cu excepţia pescuitului recreativ/sportiv, permis numai cu eliberarea imediată a tuturor capturilor (catch and release)(…).

Intenționat sau nu, cu cap sau fără, astfel de formulări discreditează actul administrativ plasându-l mai degrabă în categoria glumițelor publice, în sertarul cu „și altele”.

Ovidiu Ghionu

 

4 comentarii la „Cu sau fără amenzi pentru catch&release în Delta Dunării?

  • Pentru reglementarea pescuitului sportiv prin Ordinul de prohibiție, Federatia Română de Pescuit Sportiv a fost refuzată explicit de la consultările obligatorii atât a legii privind transparenței decizionale cât și a art. 31 din OUG 23 din 2008.
    Drept pentru care am solicitat în primă fază suspendarea tuturor prevederilor privind pescuitul sportiv din Ordinul de prohibiție, urmând apoi calea legală pentru anularea lor.

  • De acord cu opinia dvs.,acesta este rezultatul accederii in pozitii unde se cere o scolarizare temeinica
    a unor indivizi cu studii aproximative,promovati exclusiv politic.

    De altfel,acest fenomen se poate observa si la niveluri ceva mai inalte.

    Ca avocat,ar trebui sa ma bucur pentru continutul interpretabil al acestor acte normative,dar nu o fac….

  • Comentariu foarte pertinent,si o spun in calitate de avocat.
    Oricum,si pana la emiterea acestui ordin de prohibitie,cantitatea maxima de peste care
    putea fi retinuta de un perscar sportiv in biosfera era de maximum 5kg(sper sa nu gresesc).

    Nu am cunostinta daca vreun pescar sportiv a fost verificat pana in prezent in privinta cantitatii retinute,iar in cazul in care a fost depasita,ar fi fost aplicata vreo sanctiune.

    • ARBDD controlează dimensiunea și cantitatea de pește reținută, dar toată legislația pe pescuit este ciuruită de formulări ambigue, de greșeli gramaticale și de sintaxă. Uneori nici cu logica nu stăm prea bine. Sunt acte normative parcă făcute de elevi de gimnaziu, într-o oră de curs.
      Exemplul de mai sus este elocvent.

Lasă un răspuns