Cum se aruncă vina pe pescarii recreativi din Delta Dunării

În data de 16 martie, Fundația „La Porțile Deltei”, prin intermediul Delta Dunării News, a transmis un e-mail către autoritățile implicate în managementul peștelui din Delta Dunării, respectiv MDAR, MMAP, ARBDD și ANPA, prin care ne exprimam nemulțumirea cu privire la modul în care se fundamentează și se adoptă decizii în domeniul piscicol.

Pentru că se apropie perioada de prohibiție am revenit cu noi argumente în favoarea eliminării restricțiilor de reținere a peștelui valoros pentru pescarii recreativi-sportivi arătând superficialitatea unor determinări „științifice”.

Conform studiului Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați, se apreciază și se induce ideea conform căreia pescarii recreativi capturează anual 2.400 tone de pește în delta Dunării. În fotografia acestui material se găsește un extras din acest studiu.

„Domnilor miniștri, Domnule guvernator, Domnule președinte,
Ne facem datoria civică și jurnalistică de a reveni pe problema prevederilor proiectului ordinul de prohibiție. După cum știți am transmis punctele noastre de vedere relativ la acest act normativ, cu argumente și logica în susținere arătând, pe lângă alte aspecte, că propunerea privind interdicția de a reține pește bun pentru pescarii recreativi este una nesusținută științific, discriminatorie imorală și care nu rezolvă problemele de management a acestei resurse. Nu mai reluăm aici toată argumentația.

Văzând, ulterior, Studiul I.C-D.E.A.P. Galați care stă la baza întocmirii TAC-ului și a referatului dvs., cu trimitere la ordinul anual de prohibiție, apreciem că este plin de inadvertențe, de confuzii și de aprecieri ce nu au vreo legătură cu realitatea. De asemenea, am arătat că este un copy-paste rostogolit de ani de zile, fără fundament științific – sunt destule elemente care converg indubitabil către această tristă concluzie. Vă rugăm să revedeți acest studiu și să observați contradicțiile de termeni, aprecierile arbitrare și metodele de apreciere. 

Prezentăm aici, pentru scurtarea textului, o dovadă a măsurării, a aprecierii cantității de pește posibil de capturat de către pescarii recreativi, dar FĂRĂ A PRECIZA CÂT DIN ACEASTA ESTE PEȘTE BUN – șalău, crap, știucă și somn; deși recomandă eliberarea acestor specii numai pentru acest tip de pescuit. Numai de aici, fără un raport de cauzalitate arătat științific, se poate observa neseriozitatea unei asemenea aprecieri.

Din rapoartele INS rezultă o medie anuală de 100.000 de turiști care petrec în medie 1,7 zile în Delta Dunării. Dacă admitem faptul că dintre aceștia au permise de pescuit cca 70.000 și pescuiesc efectiv cca 35.000, cu o medie de 2 kg pe zi, atunci mărind media numărului de zile la 4 – cu multă îngăduință, rezultă următoarea determinare: 35.000 x 4 zile x 2 kg = 280.000 de kg de pește, respectiv 280 de tone. Presupunând că 70% din acesta este pește valoros, atunci rezultă o cantitate de 196 de tone, ceea ce, din punctul nostru de vedere este o cantitate mult mai plauzibilă.

Aprecierea specialiștilor rămâne o lucrare amuzantă ce nu are temei în realitate așa cum nu are nici prețul de vânzare al știucii, de 12 lei/kg, specificat în studiu. Poate așa era acum 5 ani. În termeni comparativi, cele 2.400 de tone reprezintă un tren cu 240 de vagoane ce ar avea o lungime de 2000 m, cât 20 de terenuri de fotbal.

Vă rugăm să observați felul în care se manageriază această resursă, de 30 de ani!

În încheiere apelăm la analiza și înțelepciunea dumneavoastră pentru a elimina restricția reținerii peștelui bun în Delta Dunării de către pescarii recreativi/sportivi. ( … )”

Argumentum ad absurdum.

DDN

One thought on “Cum se aruncă vina pe pescarii recreativi din Delta Dunării

Lasă un răspuns