De azi a început prohibiția la știucă. Sau nu!
Aruncat „pe piață” parcă să scape de el, de greutatea unei asemenea decizii, ordinul de prohibiție pentru anul 2020 a permis măcelul știucii din Delta Dunării. Mai multe condiții au concurat la capturarea în cantități enorme a acestei specii, dar cea mai importantă a fost nepăsarea, indecizia sau intenția politică, fapt ce a determinat apariția ordinului de prohibiție târziu, pe 4 martie. Temperatura crescută și faptul că balta nu a înghețat a favorizat pescuitul excesiv al știucii.
În istoricul managementului peștelui au mai fost „scăpări”. Cea mai controversată petrecându-se în anul 2018 atunci când, în mandatul de Guvernator al R.B.D.D. al lui Mălin Mușetescu, la propunerea acestuia, a fost interzisă reținerea exemplarelor de știucă de către pescarii sportivi, în schimb, tot atunci s-a majorat cota alocată pentru pescuitul comercial cu 300% față de anul 2017.
Datorită acestor decizii asistăm azi la declinul acestei specii cu consecințe atât pentru echilibrul natural cât și pentru economia locală ce a suferit pagube majore în sezonul de pescuit de toamnă-iarnă al acestui răpitor. Prețul unui kilogram de icre de știucă pe piața neagră din Deltă a ajuns la cifra record de 320 de lei.
Ordinul de prohibiție pentru anul trecut, care, din titlu se referă numai la anul 2020, are strecurată o prevedere conform căreia, începând cu data de 1 februarie 2020, știuca intră în prohibiție, până la data de 15 martie 2021. Cel mai probabil, emitenții, respectiv ministrul agriculturii și ministrul mediului, au avut în vedere „acoperirea” unui gol legislativ creat repetitiv în intervalul 1 ianuarie și până la apariția unui nou ordin de prohibiție, chiar și cu sacrificarea elementelor importante de tehnică legislativă ale căror cerințe conduc către formulări concise, c lare, limpezi și ușor de înțeles pentru toată lumea. Sigur, nu este cazul acestor ordine de prohibiție, rostogolite cu un copy-paste sec, de la an la an, peste care se mai pune câte un text, probabil pentru a justifica vreo schemă de gândire în domeniu.
În clipa de față, administratorul resursei piscicole din Delta Dunării, onor A.R.B.D.D., nu știe dacă ordinul de prohibiție pentru anul 2020 se mai aplică și în anul 2021, trimițându-ne cu aceste întrebări ale imposibilului către înțelepții de la A.N.P.A. Până aceștia vor catadixi să ne informeze, dar și pe colegii lor de la ARBDD cu privire la ițele acestei probleme fără ieșire, înțelegem că, de exemplu, că pescuitul cu setci pe Lacul Razelm este permis deoarece a fost interzis prin ordinul de anul trecut a cărui întindere juridică este până la data de 31 decembrie, iar până la apariția noului ordin restricțiile sunt ridicate, sau poate așa s-a vrut! În cauză se află multe alte texte care sunt suspendate în acest vid legislativ.
Iată răspunsul oficial al A.R.B.D.D., împreună cu întrebările noastre, cu precizarea că ANPA și Ministerul Mediului a primit același e-mail:
Stimați domni,
Apelăm la expertiza dumneavoastră pentru a face lumină într-o chestiune ce ține de interpretarea prevederilor legale cu privire la pescuit.
Urmare a sesizărilor primite la redacție, pentru o informare corectă, vă rugăm să aveți amabilitatea să ne trimiteți punctul de vedere relativ la următoarele:
- Dacă ordinul de prohibiție pentru anul 2020, respectiv nr. 43/310/2020, este în vigoare după data de 31 decembrie 2020;
- Ce articole din respectivul 0rdin sunt în vigoare după data de 31 decembrie 2020;
- Dacă articolele 6 și 9 din ordinul în cauză sunt în vigoare după data de 31 decembrie 2020.
Vă rugăm să argumentați răspunsul cu indicarea textelor respective din actele normative.
Ovidiu Ghionu