În prim-plan

De ce se inundă orașul Tulcea

Motto: Întotdeauna va fi o ploaie mai mare!

Subiectul momentului pe rețelele de socializare se referă la recenta inundație din centrul orașului Tulcea, survenită în urma unei ploi torențiale cu un debit de cca 40-50 litri/metrul pătrat.

O parte din presa independentă locală s-a sesizat împotriva primarului municipiului, acesta fiind acuzat că recentele lucrări la sistemul de evacuare al apelor pluviale nu sunt eficiente. În replică, Primăria Tulcea a postat pe pagina sa de Facebook o explicație conform căreia multe dintre străzile orașului nu beneficiază de conducte de preluare a apelor provenite de la ploi, drept urmare refulează prin conductele de apă menajeră, exemplificând cu un videoclip.

Problema inundațiilor pluviale nu este o noutate, nici în Tulcea și nici în alte multe orașe cu o conformație geografică similară, de găleată sau pâlnie, determinată de o zonă joasă care de obicei este centrul orașului, care este înconjurată de coline. Orașul nostru se inundă de 50-60 de ani din cauza ploilor. Pe vremuri, la fiecare ploaie, ploicică, mașinile din centrul orașului dispăreau ca prin farmec.

Tulcenii mai în vârstă știu că asemenea inundații au fost de când lumea, de când erau copii, iar dezvoltarea accelerată a orașului, din epoca comunismului, este posibil să fi trecut peste „amănuntele” preluării apei din zonele ușor mai înalte pentru a nu se depăși capacitatea de preluare proiectată la nivelul cel mai de jos. Iar pentru o astfel de evaluare există specialiști, dacă mai sunt.

În perioada celor 7 mandate ale administrației locale, consumate din anul 1992 și până în prezent, s-au făcut lucrări peste lucrări, intervenții, cârpeli și reparații, după buget. De cele mai multe ori, din lipsa fondurilor necesare, edilii nu au îndrăznit nici măcar să se gândească la reproiectarea sistemului de captare al apelor pluviale. Era mult prea mult și altele erau problemele urgente, dar de multe ori și acestea căpătau „caracter urgent” după ureche sau alte interese. În tabloul general cine să-și mai aducă aminte măcar de decolmatarea conductelor existente?! Ba, odată cu modernizarea suferită de Piața Civică pare-se că s-a astupat o conductă de scurgere ce trecea fix pe sub aceasta, în direcția falezei, având rolul de a prelua o bună parte din apa care se scurgea în zona mai joasă din fața Hotelului Delta și de a o redirecționa către altă scurgere în Dunăre. Ani de zile strada Gării a fost un focar de infecție și odată cu ploile abundente zoaiele adunate în canalul pluvial se spălau în imensul bazin ce umplea zona dintre blocuri, uneori având adâncimi de peste 80 cm. Cum s-a rezolvat aici?! S-au schimbat țevile deja colmatate și s-a curățat canalul-rigolă. Caz fericit, dar până la o viitoare colmatare.

Noile lucrări care vizau creșterea debitului de preluare a acestor precipitații, executate în fața Hotelului Delta, ar fi trebuit să asigure o evacuare instantanee a apei. Pentru oricine are puțină experiență de viață, fără a fi necesare mari studii în domeniu – nici măcar mici, este limpede că acest lucru este aproape imposibil. Principiul pâlniei funcționează și aici: dă pe afară dacă torni mai mult deodată. Prin similitudine, tot așa arată și orașul, zonele mai înalte reprezintă pereții pâlniei, iar baza, centrul orașului împreună cu conductele de evacuare. Ori, ca să scapi „instantaneu”- cerința presei independente; de masa de apă respectivă este necesar ca debitul de intrare să fie cel puțin egal cu cel de evacuare, iar acest lucru este posibil doar dacă diamentrul superior al pâlniei este mai mic sau egal cu cel inferior, caz în care vorbim practic despre un tub. În consecință, pentru rezolvare avem la îndemână soluția unei găuri cât orașul pentru a stinge definitiv problema. Dincolo de ironia afișată a acestui din urmă exemplu, nu trebuie să fii vreun docent să realizezi că apa trebuie să fie preluată pe traseul ei de un întreg sistem bine pus la punct și întreținut, astfel încât să fie evitate acumulările și, implicit, eventualele pagube materiale.

https://www.youtube.com/@HoinarprinDelta/community

Evident, astfel de evenimente reprezintă un bun prilej de răfuială politică, și nici măcar aceasta nu este vreo noutate. Tulcenii știu, au mai văzut. Uluitoare este, însă, abordarea publică a acestei situații, într-o cascadă de spume iraționale și invective aruncate în stânga și mai ales în dreapta, fără nici cea mai mică logică sau dovadă de aplecare asupra lucrurilor. De fapt, uluitor este că o fac unii care poartă umbrela pretenției, chiar și în cizme de cauciuc.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns