Turism

De mâine începe pescuitul pe frontiera cu Ucraina și Bulgaria

Potrivit ordinului de prohibiție pentru anul acesta, începând de vineri, de 31 iunie 2024, se reia pescuitul pe Dunăre, dar numai pe cursul delimitat de granițele cu Ucraina și Bulgaria.

În tradiție, prohibiția pe aceste două sectoare este mai scurtă cu două săptămâni față de termenul general, respectiv 24 aprilie – 7 iunie, inclusiv, iar de câțiva ani autoritățile au practicat o nouă abordare, permițând începerea pescuitului cu o săptămână mai devreme relativ la data de 7 iunie.

Ca o particularitate, în Delta Dunării se practică pescuitul comercial, familial, recreativ și sportiv. Cu privire la ultimele două, legea definește cât se poate de limpede diferența dintre cele două: „Prin pescuit recreativ/sportiv se înţelege pescuitul efectuat cu undiţa sau cu lanseta, în scop de agrement/performanţă, pe baza unui permis nominal emis de către administratorul resurselor acvatice vii şi eliberat de acesta sau de asociaţiile de pescari sportivi, după caz, fără perceperea de taxe şi tarife.”

Aproape într-o singularitate mondială, în România taxa pentru pescuitul sportiv și recreativ nu se mai plătește din anul 2017, dar acesta se mai există sub diferite forme adoptată de unele asociații de profil care au concesionat luciu de apă din bunurile naturale ale statului.

Pentru practicarea oricărei forme de pescuit pe apele de graniță este necesară obținerea unui permis eliberat de Poliția de Frontieră. Acesta se poate procura de la sediile poliției, aferente zonei solicitate, sau online, accesând site-ul: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-formular-de-avizare-a-activitatilor-de-pescuit-recreativ–sportiv-in-zona-de-frontiera-pentru-persoane-juridice-251.html

O.G.

Lasă un răspuns