Turism

De mâine, se redeschide pescuitul în Delta Dunării…


…dar și pe întreg teritoriul național. Cele 60 de zile de prohibiție le-au permis pescarilor să se echipeze temeinic pentru noul sezon. Planuri peste planuri, monturi și momeli, discuții și păreri, iată farmecul pregătirilor pentru prima ieșire pe baltă. Desigur, cei mai mulți își fac mari speranțe, ca de fiecare dată. Le dorim ”… în traistă”- cum se mai zice pe aici, dar pescuitul poate fi mai mult decât atât. Ieșirea în mijlocul naturii, comuniunea cu acesta, deconectarea și eliberarea din ghearele stresului de zi cu zi, un pește pregătit la fața locului sau un mic grătar, iată frumusețea orelor petrecute la malul apei.

Și apoi, mai este și deontologia. Cine n-a reținut vreodată pește sub măsura legală, ”de-o prăjeală” sau o saramurică!? Nu este nimic de încurajat, dar de aici și până la ”ras tot și pus la sare, la borcan, mai este o cale lungă pe care numai cineva iresponsabil poate să meargă. Destui dintre noi uită că sunt în natură, chiar nu contează unde, și lasă deșeurile acolo, la fața locului, de ce să le ducă înapoi așa cum le-au adus când pot să le arunce pur și simplu fără vreo remușcare dar blamându-i pe alții pentru că s-au așezat chiar lângă niște gunoaie care, din păcate, nu erau ale lor. Ori, în ecuația celor peste 25.000 de pescari ce vizitează Delta Dunării, asistăm la importante cantități care, exceptând impactul estetic aflat la îndemâna celui mai plictisit din categorie, reprezintă un adevărat focar de infecție atât pentru oameni cât și pentru animale. Să ne gândim numai la lichidele rămase pe fundul recipientelor, coclite bine la soare…, și ar fi de ajuns!

Dar, anul acesta ecuația pescuitului este puțin schimbată, în Deltă, pentru că știuca se va elibera, în caz contrar, al reținerii, se aplică amenzi pentru fiecare captură în parte. Acestea se cumulează și cu cele asociate exemplarelor care nu au dimensiunea minimă prevăzută de lege, respectiv 40 cm măsurați de la bot până la începutul înotătoarei caudale și nu tot peștele, așa cum deseori se întâmplă.

Așadar, ca de fiecare dată la deschidere, să ne amintim să alegem cele mai bune creme împotriva tânțarilor- pentru că țânțarul de Deltă nu a auzit de multe dintre ele; din bagaje să nu lipsească câteva medicamente și un dezinfectant, iar barcagii să nu uite vestele de salvare și să circule atent pentru că bărcile s-au înmulțit și nu știi peste cine dai la cotul următor, sau la următorul…

…iar de mâine, prieteni ai Deltei, ne revedem pe baltă!

George Dunăreanu


Lasă un răspuns