Delta Dunării. Plase de pescuit arestate și amenzi pentru turiști
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a comunicat de curând un rezultat parțial al acțiunilor de control în Delta Dunării.
Instituția a comunicat un rezultat pentru luna august a anului curent indicând un număr de „263 acțiuni de inspecție şi control vizând respectarea legislaţiei în vigoare pe teritoriul Rezervației. Abaterile de la prevederile legii au impus aplicarea a 164 de avertismente, precum și 210 amenzi contravenţionale, în valoare aplicată de 551.900 lei.
Cele 263 de acțiuni s-au soldat cu 374 de procese verbale de contravenție, din care amenzi efective au fost în număr de 210, cu o medie de cca 5.000 de lei/amendă, respectiv 1.000 de euro, într-o țară în care salariul mediu este de 800 de euro, iar o amendă pentru „ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice” este cuprinsă între 1.000 și 3.000 lei.
Conform realității și statisticilor oficiale, în luna august se înregistrează cel mai mare aflux de turiști în deltă, iar rezultatele acțiunilor de control i-au vizat aproape integral, susțin surse din cadrul instituției. La începutul anului, pe data de 3 ianuarie, guvernatorul Gabriel Marinov declara victorios pentru Agerpress, cităm: „noile amenzi actualizate (cuprinse între 3.000 și 25.000 n.n.), intrate în vigoare în data de 4 noiembrie 2022, au schimbat comportamentul turiștilor.” Desigur, cel al localnicilor nu necesită vreo ajustare. Acesta a mai afirmat că în intervalul 4 noiembrie – 31 decembrie 2022 s-au aplicat turiștilor 15 sancțiuni, din care 8 pentru campare, mai mult de jumătate. Un rezultat notabil pentru cele două luni de toamnă-iarnă.
Oficial, la solicitarea ziarului nostru, ARBDD preciează că în perioada 1 ianuarie-1 iunie 2023 s-a aplicat o singură amendă, și aceea tot pentru campare. Probabil un turist a fost găsit cu cortul pe vreun mal și s-a decis că prezintă un mare pericol public, fiind sancționat cu o amendă minimă de 3.000 lei. Deși la nivelul impactului asupra mediului, solului, vegetației, nu există nicio diferență dintre a te odihni pe o pătură sau ceva similar și foaia de cort pe care stai la adăpostul cortului. ARBDD, dintr-un motiv neștiut și neasumat public, îi vânează pe cei care aleg să se relaxeze câteva zile în natură.
Cu toate că din comunicările publice ale instituției lipsesc datele statistice pentru lunile iunie și iulie a.c., o scurtă și logică interpretare a acestor rezultate arată că inspectorii ecologi au pus ținta pe turiști, ocolindu-i pe localnici, cu premeditare sau nu. De altfel, întrebat de noi despre la cuantumul uriaș al amenzilor, relativ la impactul asupra localnicilor, guvernatorul afima relaxat că „localnicii iubesc delta”, drept urmare nu vor primi amenzi.
Dar tot ARBDD vine să infirme această din urmă apreciere drăgăstoasă, arătând că în numai o zi de septembrie, pe lacul Gorgova inspectorii lor au confiscat 4 km de plase nemarcate, cu 300 kg. de pește. Peste două săptămâni, în data de 19 septembrie, pe același lac, pe care, la propunerea ARBDD, nu se poate pescui recreativ – doar e lacul lor, al pescarilor comerciali; controlorii anunță confiscarea a 153 de capcane de raci și 6 setci fir textil nemarcate. Cu acest prilej s-au eliberat în mediul natural, în stare vie, circa 150 kg raci și 100 kg de pește subdimensionat (majoritar somn, știucă și caras). Este vorba de aceleași mii de capcane de raci, legale, care împânzesc toate lacurile deltei distrugând puietul piscicol și care au adus și această specie spre zona periclitată, având în vedere că se prinde numai puiet, iar unui rac îi trebuie cca 5 ani pentru a ajunge la o dimensiune normală de consum, 12 cm, și nu 9 cm dimensiunea minimă legală de reținere.
În mod identic, per total, în luna august, „au fost confiscate din abandon 216 unelte de pescuit , din care: 148 buc. setci de tip monofilament (aproximativ 7400 metri liniari); 40 buc. setci fir textil (aproximativ 2000 metri liniari); 22 buc. vintire; 2 buc. motofierăstrău și 154 kg de pește (caras, plătică), în valoare de 526 lei.”
De ce să folosești sintagma „din abandon”, fiind în mod vizibil doar o presupunere, s-ar întreba unii? Pentru că astfel instituția induce ideea inexistenței braconajului piscicol, cuvinte tabu prin comunicatele ARBDD, înlocuit cu premeditare de „abandon”. De unde știe ARBDD că au fost „abandonate”, cu pește în ele?! A dedus, e perspicace: abandonate fără să poarte marca de legalitate.
În mod evident nu există nici cea mai mică bănuială cu privire la proprietari, în mod evident plasele au fost arestate la ora când nu era nimeni prin prejur pentru că, în mod evident, nu se știe la ce oră vin „pescarii” să pună și să scoată plasele de pescuit.
Acestea și altele petrecute în managementul acestui areal se arată, indubitabil, un model de șmenărie administrativă pentru că se permite, pe de o parte, cu legea în mână, pescuitul de exterminare – de exemplu de câțiva ani este permis pescuitul cu setca tot timpul verii, lucru care nu s-a mai întâmplat vreodată; iar efortul de pescuit – numărul de pescari și bărci și unelte de pescuit este același de ani de zile, în ciuda cantităților tot mai mici de pește raportate; iar instituția lipește public niște etichete colorate cu rezultatele protejării Deltei Dunării, plesnindu-i pe turiști cu amenzile uriașe pentru că au montat un cort care să-i apere de țânțari și alte insecte agresive.
Nici o vorbuliță despre controalele în cherhanale și la rețelele de braconieri, nici un cuvânt despre așa-zisa agricultură ecologică practicată de multe ori ilegal pe 100.000 de hectare – care cresc în fiecare an tocmai cu acordul ARBDD, și care poluează sistematic apele și solul; nimic despre turismul în ariile strict protejate, pădurile Letea și Caraorman, nimic despre locurile neautorizate de „servit masa” cu pește braconat, nimic despre „frățiile locale” în care sunt implicați reprezentanți ai autorităților, indiferent de titulatură, inclusiv inspectori ai ARBDD; nimic despre dosare penale, nimic despre arestări sau condamnări.
Dar imaginea e salvată, uite ce de amenzi le-am dat „bucureștenilor” și ce de plase am arestat.
Ovidiu Ghionu