În prim-plan

Delta Dunării rămâne fără apă


Aproape de recordul istoric din 1921

Scăderea accelerată din ultima vreme a nivelului Dunării are drept consecință reducerea nivelului apei din Delta Dunării, cu repercursiuni asupra ecosistemelor și vieții locuitorilor de acolo.

Ieri, 19 octombrie 2023, la Galați s-a înregistrat o cotă de 48 cm, cu numai 5 cm mai mare față de cota istorică, de 43 cm, înregistrată în anul 1921. Prognozele INGHA București indică pentru următoarele 120 de ore o cotă de 42 centimetri, ceea ce va reprezenta un nou record negativ pentru zona Galați. În aceste condiții traficul fluvial va fi afectat și va genera pierderi masive economice, așa cum s-a întâmplat în anii 2006 și 2015, pe un nivel similar al acestor cote.

La Tulcea nivelul Dunării este de 27 centimetri, cu un metru mai mică față de cotele ultimelor trei luni, ceea ce afectează direct biosistemele din Delta Dunării. Unii localnici susțin că recentele decolmatări ale canalelor au contribuit în anumite zone la secarea lacurilor periferice.

Conform ordinului de prohibiție pe anul în curs pescuitul industrial cu setca și năvodul a fost oprit atunci când cota la Tulcea a coborât sub 50 cm, respectiv 100 cm. Se apreciază că o dată cu retragerea apelor peștele se va aduna în locuri mai adânci, cunoscute de pescari, și astfel este mul mai ușor de prins, crescând exponențial riscul pescuitului excedentar. Asociațiile și pescarii din complexul Razim-Sinoe, dar și din alte zone ale deltei, și-au exprimat deja nemulțumirea pentru această măsură considerând că nu pot atinge cotele de pește stabilite, fapt ce va duce la suspendarea sau anularea permiselor de pescuit pentru anul 2024.

Foto, INCDDD: Pentru prima dată bucla mare a Dunării de la Mahmudia s-a blocat.

Ovidiu Ghionu


Lasă un răspuns