„Denazificarea” pescarilor recreativi din Delta Dunării
Mâine, 20 mai, ora 10, în fața sediului A.R.B.D.D. din Tulcea va avea loc un protest al pescarilor recreativi din Delta Dunării.
Aceștia se consideră discriminați de măsura cuprinsă în ordinul de prohibiție pe anul în curs prin care li se interzice accesul la peștele valoros, sau „valuta” în termen de argou local, respectiv speciile de crap, somn, știucă și șalău. Interdicția de a reține peștele bun, în condițiile cantităților stabilite prin lege, vizează numai pescarii cu undița și lanseta, celelalte două categorii, pescarii comerciali și familiali fiind exceptate.
La protest s-au anunțat participanți din mai multe județe, persoane fizice și ONG-uri. Aceștia s-au mobilizat pe rețelele de socializare, găsindu-și timp și resurse pentru a se deplasa la Tulcea, câte patru într-un automobil sau după posibilitățile fiecăruia.
Protestul este despre principii, discriminare și prigonirea acestei categorii de pescari sătui să fie hăituiți și amendați pe nedrept de autorități. Măsura este comparată cu celebra botniță aplicată în vremurile cenușii la culesul strugurilor, pentru că nu are niciun fundament științific sau logic. Singura explicație este furnizată de fostul guvernator, Ion Munteanu, care a afirmat recent că așa i s-a părut că e bine.
De alt fel, dimensiunea unui astfel de gest arată că fundamentarea și adoptarea deciziei sunt concepte care nu pornesc de la o realitate de fapt, ci, din contră, se încercă ulterior inventarea de motivații care să justifice arbitrariul, „așa mi s-a părut”. Așa se face administrație, pe tot lanțul decizional.
O bună parte dintre pescarii tulceni, transformați peste noapte, alături de ceilalți, în cetățeni de rang doi, se întreabă de ce autoritățile locale nu au reacționat până acum. Primăria și Consiliul Județean Tulcea au reprezentanți de drept în Consiliul Consultativ al A.R.B.D.D., dar nici până acum nu au adoptat poziții oficiale cu privire la acest lucru. Similar se întâmplă și în cazul parlamentarilor.

În acest timp Delta Dunării se confruntă cu probleme mari generate de exploatarea extremă a resursei piscicole, inclusiv braconajul, poluarea cu substanțe din agricultură, turismul haotic, iar politicile publice se petrec pe lângă subiect găsind, în sfârșit, vinovații: pescarii cu undița și lanseta. Agricultura extensivă este la ea acasă, Ceaușescu ar fi fost mândru: a reușit!

Anul trecut pescarii cu plasele, cei comerciali, au raportat o captură totală de 1.657 de tone, un minim istoric, ceea ce reprezintă cam 22% din totalul peștelui capturat. Restul, conform declarațiilor guvernatorului Gabriel Teodosie Marinov, reprezintă braconaj: „Tot ceea ce pescuieşte şi nu fiscalizează este considerat peşte braconat“, Adevărul, 5 aprilie 2022.
Dar nu, vinovații sunt lansetarii, trebuie „denazificați”!
Ovidiu Ghionu
Pingback: Delta Dunării. Două feluri de permise pentru pescarii cu lanseta • Delta Dunării News