În prim-plan

Discriminarea pescarilor recreativi din Delta Dunării are o motivare

Ieri, la sediul A.R.B.D.D. s-a consumat primul act din protestul anunțat pentru data de 20 mai, la ora 10, ce va avea loc în fața clădirii acestei instituții.

La invitația guvernatorului Gabriel Teodosie Marinov, inițiatorul protestului, Valentin Marian Șelaru, a participat la o întâlnire prealabilă pentru expunerea nemulțumirilor legate de interzicerea reținerii celor patru specii valoroase, respectiv crap, știucă, șalău și somn, pentru pescarii recreativi din Delta Dunării.

La ședință au mai fost prezenți reprezentanți ai comunităților de pescari recreativi/sportivi – Baltacul și alți pescari, ai Fundației „La Porțile Deltei”, șeful ANPA Tulcea – Marian Chiriac, angajați A.R.B.D.D., precum și fostul guvernator Ion Munteanu, în calitate de angajat al Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Acvatica, Pescuit si Acvacultură Galați ( I.C.D.E.A.P.A.) și de inițiator al acestei restricții considerată discriminatorie și fără fundament științific în raport cu celelalte forme de pescuit, comercial (industrial) și familial.

Prima piatră

În anul 2017, guvernatorul de atunci al R.B.D.D., Mălin-Matei Muşatescu, îndemnat numai de pasiunea sa pentru acest pește a propus și a reușit introducerea restricției de a reține știucă pentru pescarii cu lanseta. Prima piatră a fost aruncată în lac, dar a fost scoasă relativ ușor de următorul guvernator, Cătălin Țibuleac, ce a înțeles ineficiența unei astfel de măsuri în ecuația generală a pescuitului din Deltă.

Bolovanul

Peste doi ani, guvernatorul Ion Munteanu decide să propună interdicția de a mai reține pește valoros, cu referire la cele patru specii, pentru pescuitul recreativ/sportiv. Neexplicată public, susținută cu argumente bâjbâite, de multe ori la limita logicii elementare, nefundamentată științific așa cum s-a dovedit a fi, măsura a fost rostogolită și anul acesta, prin ordinul de prohibiție. Mai mult, s-a mai adăugat o sintagmă, desigur neexplicată și care lasă loc excesului de zel din partea autorităților, „eliberarea imediată”.

Inițial, destul de mândru de revelația sa, a ținut să anunțe asociațiile de pescari profesioniști cu privire la această decizie. Ulterior, la o întâlnire cu prefectul de atunci Marcel Ivanov, și reprezentanți ai pescarilor nemulțumiți, Ion Munteanu a afirmat că așa a crezut că e bine, dar că va solicita abrogarea articolului discriminatoriu. Dar bolovanul a fost aruncat în Dunăre de data aceasta.

Filmul întâlnirii

Ședința a început cu încercarea de prezentare a unui colaj video ce trebuia să demonstreze paguba piscicolă produsă de pescarii recreativi, cu reținerea peștelui sub măsură sau a unor cantități mai mari față de cele legale desigur, fără a se prezenta nimic din jaful pescuitului comercial și familial sau al braconajului extrem din Delta Dunării secătuită de miile de kilometri de plase, de miile de hectare arse anual sau de poluarea produsă de cele 80.000 de hectare pe care se face agricultură.

Pescarii recreativi au precizat că nu sunt cetățeni de rang inferior și că în felul acesta se consideră discriminați, cu drepturile constituționale încălcate de această măsură. În acest temei s-au cerut explicații valide, logice sau științifice pentru astfel de politici publice, demontându-se cu argumente varianta așa-zisului Studiu aruncat ca paravan. Actualul guvernator a promis că lucrurile nu vor rămâne așa și că urmează să facă demersuri pentru corectarea unei stări de fapt, înțelegând că se discută problema unui principiu, cel al discriminării, și nu altceva.

Spre stupefacția celor prezenți, Ion Munteanu, în calitate de reprezentant al I.C.D.E.A.P.A. Galați, a ținut să menționeze că pentru anul 2023 se va ocupa personal de Studiul pentru determinarea capturii de pește și a efortului de pescuit în Delta Dunării, și va fi făcut bine, dar că până atunci poate să rezolve ca două specii din cele patru, respectiv crap și somn, să iasă din regimul catch & release. Deodată, bolovanul rupt pe jumătate a început să plutească. Se poate și fără principiu, fără studiu! Și ce dacă, studiu e atunci când vrem noi! Ce mai contează principiul, o rezolvăm ca data trecută!

Dincolo de grețoșenia unei astfel de abordări, rămâne uluiala, consternarea cu care realizezi cum se petrec lucrurile, cum se iau decizii, care sunt substraturile politicii de românica. Pelteaua din Delta Dunării nu are legătură cu Delta Dunării!

Pe final, după două ore de discuții și doi ani de insistențe pe la diferite instituții, pescarii au aflat din gura fostului guvernator, Ion Munteanu, care este cu adevărat motivarea unei astfel de măsuri: i s-a părut că e bine!

Dincolo de valoarea gândirii, un pic peste cea a unor abțibilduri, se poziționează, post factum, fundamentul, justificarea, iar dacă acestea se rezumă la „mi s-a părut că e bine” atunci grozăvia înțelegerii arată că nu s-a reușit depășirea dimensiunii catastrofale a PCR.

Foto: morun de 100 kg capturat cu plasa

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns