În prim-plan

Dunărea la cotă minimă

Fenomenul de deșertificare din România nu este întâmplător. De la an la an nivelul precipitațiilor este tot mai scăzut, iar bazinele hidrografice își reduc suprafața.

De câteva săptămâni cotele Dunării la Tulcea arată valori în scădere ajungând până la cota de 58 cm, cea mai mică din ultimii 30 de ani pentru această perioadă.

Cotele apelor la Gorgova, 8 iulie 2022
Cotele apelor Dunării la Gorgova, 8 iulie 2022

Deși prognoza este optimistă, indicând creșteri de până la 74 cm pentru următoarele zile, pentru Delta Dunării lipsa unui flux de apă care să asigure oxigenarea lacurilor și canalelor reprezintă o amenințare serioasă la echilibrul natural. Pe lângă scăderea nivelului, pentru că nu există deltă fără apă, alți factori contribuie la deprecierea biodiversității. Agricultura extensivă este vinovată pentru fenomenul de eutrofizare a lacurilor și canalelor prin deversarea substanțelor care accelerează creșterea plantelor acvatice, ceea ce duce la încetinirea curgerii naturale a apei și la împuținarea oxigenului. Colmatarea lacurilor și canalelor, o problemă perpetuă a zonei este cu atât mai vizibilă în această perioadă, dar, paradoxal, hulitele motoare mari ale bărcilor turistice contribuie la crearea traseelor de circulație și împrospătare a apei.

Necesitatea împădurii serioase și crearea perdelelor forestiere nu mai este o variantă decizională, ci o necesitate, consecință a unei realități de neignorat.

O.G.

Lasă un răspuns