În prim-plan

Expoziție de carte veche la Niculițel

Monumentul Paleocreștin de la Niculițel găzduiește astăzi, 19 iulie, începând cu ora 17, expoziția tematică ”Vechi cărți de cult călătoare în spațiul nord-dobrogean”. 

Organizatorii: ICEM Tulcea, Episcipoia Tulcii și Mănăstirea Cocoș, aduc în fața publicului ”…mărturii ale artei tipografice românești și străine, anume exemplare de carte veche religioasă din ediții imprimate în secolele XVII-XIX în centre tipografice renumite precum: Mănăstirea Neamț, Iași, Alba Iulia, Sibiu, Snagov, București, Buda, Veneția, Kiev ș.a. În expoziție se regăsesc atât cărți liturgice cu text de origine biblică – Noul Testament, Sfânta Evanghelie, Psaltirea, cât și cărți de ritual compuse de sfinții părinți pe baza tradiției bisericești – Cazania, Liturghierul, Octoihul, Triodul, Ceaslovul, Acatistierul. Pe lângă vechimea și noblețea acestora, pe lângă frumusețea gravurilor ce le împodobesc, unele exemplare au circulat în spațiu și timp, au avut mai mulți posesori prin cumpărare sau prin donație, ajungând în cele din urmă în Dobrogea de nord. În prezent ele se păstrează în patrimoniul Mănăstirii Cocoș, o oază de liniște încărcată de istorie, și în colecțiile Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea.   

Printre exponate se regăsesc lucrări de excepție: ”Noul Testament de la Bălgrad [Alba Iulia], 1648, prima traducere parțială a Bibliei în limba română sub patronajul mitropolitului Simion Ștefan; Evanghelia de la Snagov, 1697, tipărită și ilustrată de Antim Ivireanul; Triodion, Râmnic, 1731; Cazaniile lui Ilie Miniat, București, 1742, exemplar cu însemnări și cu o largă circulație; Manuil Manu, Slujba Sfinților mucenici Manuil, Savel și Ismail, Iași, 1836, tradusă în limba română din limba greacă; Mineiul lunii lui Noiembrie, Kiev, 1834; Ioan Damaschin, Octoih, Atena, 1890. De la Mănăstirea Cocoș provin și două manuscrise prezente în expoziție, unul dintre ele fiind copiat la 1900 în mănăstirea Noul Neamț de monahul Iustin Stavilă. Psaltirea a fost adusă în anul 1906 la mănăstirea Cocoș, unde Isihie Stavilă a fost hirotonit preot.”

Expoziția rămâne deschisă până la 30 septembrie 2018. Numai privind exponatele, vizitatorul poate înțelege valoarea lor individuală și în ce măsură timpul ori calitățile artistice și documentare deosebite au favorizat trecerea acestora printre rarități.”, ne transmite dr. Lăcrămioara Manea, inițiatorul expoziției.

Lasă un răspuns