În prim-plan

Fără ordin de prohibiție la pescuit în 2020

Știuca este deja compromisă! 

Căderea guvernului Orban a lăsat și sectorul piscicol într-o încurcătură fără precedent. În fiecare an, ministerele de resort, oricum s-ar numi ele, mediu și agricultură în speță, emit un ordin comun care stabilește perioadele, zonele de prohibiţie a pescuitului, precum şi zonele de protecţie şi refacere biologică a resurselor acvatice vii, pe întreg teritoriul național.

Anul acesta, după ce moțiunea de cenzură înaintată de PSD a fost aprobată în Parlament, miniștrii respectivi s-au văzut în imposibilitate de a mai emite ordine. Conform Constituției, sunt ținuți ca în perioada de interimat, până la formarea noului guvern, să nu aplice politici publice ci „numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”. Deoarece ordinul respectiv ar conține invariabil politici publice referitoare la pescuit, miniștrii de resort se văd în imposibilitatea de a emite un astfel de act normativ.

După cum evoluează lucrurile, criza politică pare să se prelungească, diminuând șansele de a avea un nou guvern. În consecință, un eventual ordin privind prohibiția la pescuit pe anul în curs va veni prea târziu și, oricum va fi golit de conținut pentru că, așa cum se cunoaște, perioada de înmulțire a știucii, precum și a altor specii de răpitor-șalău, biban, avat; se poate extinde până la începutul lunii aprilie, și nu mai este timp.

Celelalte specii, depun icrele atunci când temperatura apei crește până la 10-14 grade, și au condiții propice pentru înmulțire. Evident că acestea diferă de la an la an și trebuie să se intervină normativ atunci când se impune și nu „la ghici” de către prezicătorii ministerelor, special angajați în acest scop, despre care am mai vorbit și în alte materiale.

Care este azi cadrul normativ pentru desfășurarea pescuitului

Pentru că ordinul de prohibiție din anul 2019 și-a încetat aplicabilitatea temporală, la data de 31 decembrie 2019, pescuitul recreativ, comercial și familial este reglementat de legislația națională, iar pentru Delta Dunării și alte zone, de legislația specifică. Pescuitul recreativ se manifestă în baza permisului de pescuit eliberat de ANPA sau alți administratori, pentru teritoriul național, și de către A.R.B.D.D., în Delta Dunării. Condițiile de pescuit se referă la eliberarea capturilor sub măsură, reținerea a maxim 5 kg de pește/zi/pescar, folosirea a cel mult patru lansete cu maxim două cârlige, precum și evitarea zonelor de pescuit strict protejate, altele decât cele specificate în fostul ordin de prohibiție, care acum sunt deschise pescuitului, în absența acestei reglementări.

Pentru celelalte două forme de pescuit, respectiv comercial și familial, se cere licența și autorizația, după caz, păstrându-se condițiile de manifestare.

Un caz aparte îl constituie pescuitul la scrumbie. În lipsa identificării zonelor și perioadelor de prohibiție va fi o devălmășie în ceea ce privește pescuitul acestei specii, chiar dacă autorizațiile de anul trecut rămân valabile. În mod identic, calcanul, și alte specii marine vor avea de suferit.

Care sunt consecințele 

Cu siguranță, lipsa cadrului normativ nu poate aduce beneficii nici pentru economia pescuitului, nici pentru populațiile de pește. Unii dintre pescari își pot rotunji frumușel veniturile, mai ales în acestă perioadă cu știuca la liber, chiar dacă nu se prinde așa cum sperau. De altfel, prețul unui kilogram de icre de știucă, pe piața neagră din Deltă, a ajuns la 250 de lei, mai mare cu 50 de lei față de lunile decembrie și ianuarie. Iar apa crește… . Piața neagră va fi și ea în creștere pentru că, în afară de braconierii tradiționali care nu au auzit niciodată de prohibiție, vor mai apărea și alți doritori de a face venituri imediate. Lăzile pensiunilor se vor umple cu somn și crap, ca în fiecare an. Dar, cele mai mari probleme vor apărea în cazul pescuitului costier, pentru speciile valoroase de calcan, delfin și rechin. Speciile strict protejate vor rămâne fără apărarea legii.

Sigur că, până la urmă, nu moare nimeni din asta. Populațiile de pește se vor reface dacă există voință politică și socială.

Dar, dacă lucrurile vor rămâne așa, anul acesta va fi o bună ocazie pentru fiecare pescar să se verifice, să-și pună la încercare acel cod deontologic clamat, mai presus de lege!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns