Fără turism de extrasezon în Delta Dunării
Nu se poate să locuiești în proximitatea falezei Tulcea și să nu observi cea mai mare parcare lipsită de mașini, populată doar cu câteva autoturisme cu număr local.
Obișnuit cu forfoteala începutului sezonului de pescuit la știucă, cu pescarii descărcând zoriți bagaje și lansete, am trecut dimineață pe lângă un loc gol, aproape pustiu.
Unde să fie turiștii?! Ce s-a întâmplat, de ce nu au venit, te-ai întreba firesc?
Apoi începi să cauți răspunsuri, explicații, motive. Pentru un pescar pasionat în Delta Dunării acestea vin de la sine, se văd din spațiu.
Poți începe prin a-ți spune că nu mai e știucă și, într-adevăr, specia pare serios afectată în deltă. De la an la an, populația ihtiologică s-a împuținat, dar știuca pare cea mai alterată. Dar, oare, e suficient!? Mai este biban, avat, șalău, sau ar trebui să fie. Bibanul, un pește ce altădată umplea bălțile și canalele s-a împuținat drastic, de șalău ce să mai vorbim: e greu de prins și rar. Pentru ce să mai vii în aici, în extrasezon?!
Prețurile la cazare, masă și transport au crescut cu 15-20%, în condițiile în care nu erau mici deloc. O excursie de weekend nu este la îndemâna oricui, fără să vorbim de resorturile scumpe, ci de cazarea pe la localnici. Ori, dacă nu ai nici măcar satisfacția capturii atunci, pe bună dreptate, ce să mai cauți aici?!
Poate cei mai împătimiți, și nu sunt puțini, ar trece peste asta, dar motivele reticenței nu se termină aici. Te mai uiți și prin legislație, și te îngrozești. Măsurile anului 2022 cu privire la turismul deltaic și managementul peștelui aduc cu cea mai profundă și pură esență a incapacității, imposturii sau prostiei administrative. Școală!
Nici până azi nu s-a explicat logic sau științific motivul discriminatoriu al interzicerii reținerii știucii, crapului, somnului și șalăului de către pescarii recreativi. De curând au fost aprobate, pe șest și repede-nainte, noile amenzi în Delta Dunării, iar lipsa unei formular electronic te face pasibil de o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei, ce să mai vorbim și de restul de interdicții, multe necunoscute, chiar și de cei care controlează. Ambițioșii ridicolului nu s-au oprit aici, pe țeavă e mărirea taxelor de acces cu până la 680%. Se grăbesc să le aprobe și pe astea, tot la fel, pe lângă lege. Cum să nu te sperii, nu câștigi atât în două luni!
Pe rețele de socializare mesajele curg fluviu. Nu e om întreg la cap care să aprobe așa ceva. Logica și realitatea au fost înfrânte:
„ARBDD de cind sa infiintat.a participat la distrugerea deltei dunarii..acum.tot ei.dau amenzi”, „Distrugeți tot, nemernicilor!”
„Adica eu daca ma duc cu familia in Delta, nu avem voie sa coboram pe mal??? Cat de cretin poti sa fii sa concepi o asemenea lege aberanta?????”
„De urgență , această institutie ARBDD trebuie desființată ptr toate abuzurile și discriminările aplicate turiștilor și pescarilor sportivi ! Cărdășia lor cu BUCUREȘTIUL trebuie sa înceteze !”
„Le doresc faliment placut cu toata Delta lor! Ca a noastra nu mai e de mult! Si poate si seaca odata, sa ramana idiotii fara obiectul muncii! Cum sa dai amenda 5000 de lei ca a coborat un om pe mal? Cu ce strica omul ala Delta aia? Sau 5000 ca nu are un rahat de permis de acces? Nenorociti! Nu ajunge doar ca sunt prosti! Va rog doar sa nu ii mai votati. Niciodata. Pnl, psd, usr, egal. Si sa ne invatam si copii sa nu fie prosti ca noi sa suporte asemenea abuzuri.”.
Turismul deltaic a fost braconat. Iată primele efecte, dar la anul, după aplicarea noilor taxe și amenzi impactul economic va fi uriaș, în minus. Localnicii vor fi afectați, dar cui îi pasă?! Marile resorturi sunt peste sistem. Măcar de s-ar proteja ceva, dar nu, șmecherii nu pățesc niciodată nimic, fac ce știu ei mai bine.
O rază de speranță se întrezărește, e soare pe o fotografie a unui lac înghețat: „Delta Dunării își diversifică oferta. Țibuleac (AMDTDD): Turiștii pot practica sporturi de iarnă. Delta este frumoasă indiferent de anotimp” afișează pompos Dcnews. Pensiunile trebuie să fie pregătite, s-au salvat, vine valul de turiști, cu sania.
Câțiva metri mai încolo, parazitată, și parcarea ARBDD e full, și gratis.
Ovidiu Ghionu