Turism

Festivalul Ivan Patzaichin – Tulcea, între 5 și 10 septembrie

Începând cu acest an, festivalul inițiat în 2011 de Ivan Patzaichin pentru a sărbători Tulcea îi ia numele: Festivalul Ivan Patzaichin și se desfășoară între 5 și 10 septembrie în Tulcea și Delta Dunării.

Cu acest prilej, Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 va prezenta viitorul Ansamblu arhitectural “Ivan Patzaichin” ce va fi amplasat în 2023, pe Faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina. Memorialul este un efort colaborativ, realizat de cinci artiști care îl cunoșteau și apreciau pe marele dispărut – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyarfas Olah – și va fi amplasat într-un spațiu administrat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea. Macheta monumentului va fi disponibilă, pe toată durata festivalului, la Muzeul de Artă Tulcea.

Festivalul Ivan Patzaichin va continua să fie un eveniment anual și își păstrează rolul de a promova Tulcea, Delta Dunării și turismul responsabil, de a activa pentru protejarea naturii, a patrimoniului hidrografic și a biodiversității, pentru educarea copiilor și a adulților cu privire la valoarea capitalului natural și cultural, pentru demonstrarea beneficiilor mișcării în aer liber și ale sporturilor pe apă, pentru încurajarea comunităților să își valorifice atuurile și multiculturalitatea.

Însă, mai mult decât atât, evenimentul va onora memoria lui Ivan Patzaichin, trecut în neființă pe 5 septembrie 2021.

Festivalul începe la Tulcea în seara de luni, 5 septembrie 2022, cu un concert acustic susținut de Urma și un spectacol cu drone și lumini pe Faleză. Continuă cu Caravana Apele Unite – o călătorie pe apă în caiace și canotci, de 3 zile către locul natal al lui Ivan, Mila 23, unde vor fi prezentate planurile Muzeului Ivan Patzaichin și expoziția foto “Oamenii Deltei”, de Dragoș Lumpan.

Festivalul revine în Tulcea pe 9 și 10 septembrie, la Scena de la Gară și la Lacul Ciuperca, pentru competiții de vâslit în canotcă, ateliere educaționale și recreaționale pentru copii, concerte live (SUBCARPAȚI, TUMBE, RUSALKA și ZAGĂN în prima seară, ALTERNOSFERA, DIMITRI’S BATS și BLANĂ BOMBĂ în cea de-a doua seară), o conferință despre dezvoltarea durabilă a Tulcei și Deltei și o expoziție despre navigația pe Dunăre la Casa Avramide.

Începând cu anul 2018, festivalul face parte din Apele Unite ale României – un proiect de consolidare într-o rețea națională a organizațiilor interesate de apă. Începând cu 2021, proiectul își propune să creeze un cadru favorabil pentru democratizarea accesului la apă, să educe tinerii, să încurajeze locuitorii să participe la protejarea apelor, să consolideze o rețea de entități preocupate de prezervarea patrimoniului hidrografic și să stabilească o legătură afectivă între locuitori și ape. Proiectul beneficiază de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Festivalul Ivan Patzaichin este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă.

PROGRAM FESTIVAL

5 – 10 septembrie 2022, Tulcea

Luni, 5 septembrie – Tulcea

19:30 – 21:30                     Deschiderea oficială a Festivalului Ivan Patzaichin – Rowmania 2022

Concert in memoriam Ivan Patzaichin Urma (acustic) (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta)

Cuvânt de deschidere

Spectacol cu drone și lumini

Marți, 6 septembrie – Tulcea, Delta Dunării

09:00                                     Sosirea participanților la punctul de plecare al Caravanei (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta)

09:30                                    Moment de presă (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta)

10:00                                     Expoziția* proiectului Ansamblului “Ivan Patzaichin” (realizat de Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Olah Gyarfas) ce va fi amplasat în 2023 pe Faleza Ivan Patzaichin (Muzeul de Artă)

*Expoziția va fi deschisă între 5 – 10 septembrie, zilnic 09:00-17:00

10:00                                     START Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23 – Ziua 1 (Faleza Ivan Patzaichin – zona Hotel Delta)
Parada caiacelor și canotcilor pe Dunăre

                                                Ziua 1 – Traseu: pe Dunăre (Tulcea) – Canal Mila 36 – Șontea (25 km)

Miercuri, 7 septembrie – Delta Dunării

09:00                                     Ziua 2 – Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23Traseu: Șontea – Lacul Băclănești – Șontea – Lacul Fortuna (18 km)

Joi, 8 septembrie – Delta Dunării

09:00                                    Ziua 3 – Caravana Apele Unite ale României: Tulcea – Mila 23
                              
                Traseu: Lac Fortuna – Lacul Văcaru – Lacul Ligheanca – Mila 23 (14 km)

17:00    Prezentarea planurilor Muzeului Ivan Patzaichin și vernisajul Expoziției foto “Oamenii Deltei”, de Dragoș Lumpan

Vineri, 9 septembrie – Tulcea

13:00 – 16:00                     Călăuzele Deltei – program educațional pentru copiii din Tulcea și Delta Dunării (lac Ciuperca)

Concurs de vâslit și îndemânare | Parada canotcilor construite de copii | Ateliere educative și recreaționale | Cum să construiești o canotcă – atelier de construcție de machete de bărci cu Viorel Gheorghe – Atelierul Mobil

16:00 – 16:30                     Festivitate de premiere Călăuzele Deltei

                                               acompaniată de trupa rock BLANĂ BOMBĂ (Scenă – Gara Tulcea)

17:00 – 18:00                      Vernisajul expoziției Provocări și răspunsuri pe Dunăre – Ungaria și navigația pe Dunăre în perioada interbelică (Casa Avramide)

*Expoziția este curatoriată de Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București și va fi deschisă între 9 – 18 septembrie, zilnic 09:00-17:00

18:30 – 20:00                      Seara lui Ivan – imagini de arhivă și rememorarea momentului München 72 (Scenă – Gara Tulcea

20:30 – 23:00                                     Concert multi-sound (Scenă – Gara Tulcea)

                                                SUBCARPAȚI | TUMBE | RUSALKA

 în deschidere: ZAGĂN Folk Band

Sâmbătă, 10 septembrie – Tulcea

11:00 – 14:00                      Soluții de dezvoltare durabilă în Tulcea și Delta Dunării (Sala Mare – Consiliul Județean Tulcea)
Conferință pe tema valorificării culturale și economice a apei, cu exemplificări de inițiative și proiecte din zonă

14:00 – 18:00                      Ateliere de educație alternativă pentru copii (Gara Tulcea / lac Ciuperca)

14:00 – 18:30                     Descoperă ROWmania Concurs de vâslit în canotci de 10+1 (lac Ciuperca)

16:00 – 17:00                     Festivitate de premiere (Scenă – Gara Tulcea)

Delta Tulcea Triathlon

19:00 – 19:30                     Festivitate de premiere (Scenă – Gara Tulcea)

Descoperă ROWmania – Concurs de vâslit în canotci de 10+1

20:00 – 23:00                     Concerte Rock`n`Row  (Scenă – Gara Tulcea)

ALTERNOSFERA | DIMITRI’S BATS

în deschidere: BLANĂ BOMBĂ

O.G.

https://www.facebook.com/RowmaniaPatzaichin

Lasă un răspuns