În prim-plan

Complexul Green Village din Delta Dunării poate rămâne fără contract de salubrizare

Reprezentantul acestuia, Dragoș Anastasiu, exclude posibilitatea suspendării activității.

Operatorul JT Group care deservește localitățile din Delta Dunării a anunțat iminenta reziliere a contractului de colectare a deșeurilor pentru firma S.C. Touring Imobiliare SRL care administrează unul dintre cele mai mari complexe turistice de pe teritoriul Deltei Dunării, Green Village, din localitatea Sfântu Gheorghe.

Administratorul J T Group, Ionuț Tudorache, susține că este nevoit să procedeze la rezilierea acestui contract pentru că datoriile s-au adunat nepermis de mult. Sunt plăți restante pentru servicii prestate care nu s-au onorat, iar sumele sunt mai mari pentru că agentul comercial nu separă selectiv deșeurile respective. În exemplu, un resort comparabil, plătește gunoiul la jumătate pentru că acesta se predă selectat. În ceea ce ne privește avem, la rândul nostru, datorii la operatorul navelor de transport pe apă și la Depozitul de deșeuri de la Mihai Bravu. Dacă nu primim banii de la UAT-uri și agenții economici nu ne putem continua activitatea, precizează Ionuț Tudorache.

JT Group are de recuperat cca 6 milioane de lei pentru serviciile prestate în Deltă, cea mai mare parte din bani fiind în sarcina UAT-urilor.

Primarul localității Sfântu Gheorghe, Valentin Sidorencu, a declarat că factura lunii trecute pentru deșeuri pe toată comuna, fără agenții economici ce au contract individual, este de 20.000 de lei, iar din această sumă populația plătește cam 6.000 lei, restul fiind în sarcina bugetului local. Pentru anul viitor acesta intenționează să cântărească gunoiul respectiv pentru a ridica suspiciunile unor erori, prin realizarea unui program de calculator care să permită urmărirea și cântărirea acestor deșeuri pentru fiecare cetățean în parte și, desigur, pentru acelea rezultate din activitățile UAT-ului Sf. Gheorghe.

Dragoș Anastasiu, reprezentantul Green Village, a declarat pentru Delta Dunării News că se exclude oprirea activității deoarece, în cazul unei rezilieri unilaterale, există mai multe soluții. Pagubele produse nouă de operator sunt semnificative. De luni de zile dialogăm în vederea găsirii unor soluții bune pentru toata lumea in Delta Dunării. Situația actuală nu mai poate continua așa. Toate instituțiile locale si naționale cunosc atât situația generală cat și a noastră specifică. Eu sunt încrezător că prin dialog se vor găsi soluții constructive. 

Colectarea la noi se face selectiv, problema este că deșeurile nu sunt colectate de la noi, de JT Grup, iar zona in care sunt transportate este a nimănui, dincolo de faptul că este insalubră, per total. Nu exista o zona îngrădită în care fiecare să arunce gunoaiele în containere prestabilite, nu există pază, nu există angajat, nu există nicio evidență a cantității de gunoi aruncate în containere. Prin urmare, nici facturile nu au în spate vreo evidentă sau măcar bonurile de confirmare obligatorii prin contract.

Noi avem proceduri, suntem obligați să avem doi angajați permanenți care se ocupă doar de gunoaie (iar în Sfântu ca și comuna nu exista niciunul ), avem colectare selectivă etc. Și, totuși, primim facturi de 16-23.000 ron pe lună, cu toate că nu sunt colectate deloc gunoaiele de la resortul nostru! Iar o persoană din Sfântu plătește 6,17 ron/lună cu colectare odată pe săptămână (vă dați seama într-un sat plin de turiști ce înseamnă să lași deșeuri menajere 7 zile in pubele la 35 de grade afara!)afirmă Anastasiu.

Prin implementarea Sistemului de management integrat al deșeurilor – un proiect al Consiliului Județean Tulcea, ce a fost inițiat pe faze din anul 2012, în care au fost atrase toate UAT-rile din județul Tulcea, arealul acestuia a fost împărțit în patru zone de colectare, Delta Dunării fiind arondată zonei patru, ce include 8 UAT-uri, cu 24 de localități arondate.

Deșeurile, astfel colectate, sunt transportate pe apă și asfalt, în locația autorizată din Comuna Mihai Bravu, aflată aproximativ în centrul județului Tulcea, la o distanță de 38 de km față de municipiul Tulcea.

Ovidiu Ghionu

Foto: Green Village, Eximtur

Lasă un răspuns