Guvernatorul Deltei propune interzicerea totală a pescuitului, pe 2-3 ani

Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Marinov Gabriel Teodosie, a declarat că singura soluție pentru salvarea populațiilor piscicole din Delta Dunării este interzicerea totală a pescuitului, timp de 2-3 ani, urmată de măsuri compensatorii pentru pescari.

„Reuşim să facem foarte puţin faţă de ceea ce se întâmplă acum şi rezultat ar da doar interzicerea temporară a pescuitului, pentru ca această rezervă să aibă timp să se refacă în câţiva ani. Oamenii Deltei ştiu că nu concep viaţa fără peşte, dar îmi vor da dreptate“, precizează guvernatorul.

Declarațiile vin la câteva zile după ce s-a publicat ordinul de prohibiție pentru anul 2022, document anual ce stabilește măsuri de management privind pescuitul, și care, după cum arătam într-un material anterior, a suferit modificări permisive față de varianta inițială în sensul anulării restricțiilor de natură să mai limiteze exploatarea intensivă a resursei piscicole.

Conform legii, resursa piscicolă din Delta Dunării este administrată de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (A.R.B.D.D.), care prin guvernator propune măsuri și politici de gestionare a peștelui din acest areal. Astfel, se demonstrează a fi în contradictoriu propunerea implementării de măsuri radicale, cum ar fi interzicerea totală a pescuitului, cu relaxările normative din ordinul de prohibiție, dar și cu textul studiului științific care stă la baza aprobării efortului de pescuit și a Capturii Totale Admise (TAC). Autorii acestuia din urmă, respectiv specialiștii I.C-D.E.A.P. Galați, apreciază că speciile valoroase, respectiv crap, șalău, știucă și somn sunt „ușor exploatate”, iar la nivelul ARBDD managementul piscicol este unul bun și foarte bun, în creștere anuală. Totuși, total nejustificat s-a recomandat și implementat măsura interzicerii reținerii peștelui valoros pentru undițari.(sic)

În prima secundă măsura propusă de guvernator pare la locul ei, dar la o analiză imediată consecințele unei asemenea politici sunt ușor previzibile. Ce se întâmplă după cei 2-3 ani, pescuim peștele, iar peste alți 3-4 ani reintroducem aceiași măsură? Ce se va întâmpla cu turismul, cu activitățile economice conexe? Va crește capacitatea statului de a controla braconajul piscicol? Vor fi destructurate rețelele de traficanți de pește? Logica răspunsurilor, la îndemâna tuturor, arată că nu s-a livrat o soluție viabilă, și un astfel de „șoc” aduce în cascadă zeci de alte probleme economice, sociale și administrative, și nu mai vorbim de o singură piatră în baltă.

Având toate pârghiile la îndemână care să asigure o exploatare sustenabilă și profitabilă a acestei resurse naturale atât de importante, precum interzicerea setcii și a năvodului pe zone și perioade, prohibițiile ciclice pe specii și zone, ridicarea pragului de raportare la pescuitul comercial de la 70 la 90 % din cantitatea alocată, reducerea etapizată și constantă a numărului de pescari comerciali, destructurarea rețelelor de braconieri și traficanți de pește, reducerea poluării cu substanțe din agricultură, reorganizarea modului în care se face turism, etc, este cu atât mai de neînțeles o astfel de propunere.

Din lac în puț, în acest scenariu declarațiile precipitate ale guvernatorului aduc mai degrabă a superficialitate și indică neconectarea cu realitățile acestui areal, dar și multă neputință: „Reuşim să facem foarte puţin faţă de ceea ce se întâmplă acum…”.

Marinov Gabriel Teodosie a fost numit guvernator la propunerea PSD, s-a născut în Comuna Sfântu Gheorghe, fiind un om al locului – după cum afirmă, iar anterior a ocupat mulți ani de zile postul de director la Direcția pentru Protecția Copilului Tulcea.

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns