În prim-planTurism

Guvernatorul Marinov: „Anul trecut am eliberat 133.280 de permise de pescuit sportiv”

Într-o declarație pentru Agerpres, guvernatorul ARBDD, Marinov Gabriel-Teodosie, a menționat că anul trecut a fost eliberat un număr de 133.280 de permise pentru pescarii recreativi. Răspunsul vine în contextul în care guvernatorul a anunțat public că își dorește reintroducerea taxei pentru pescuitul sportiv.

Respectiva taxă a fost eliminată în anul 2017, prin recunoscuta ”Lege Dragnea”, propusă și votată fix de partidul domniei sale, PSD.

Relativ la numărul de permise pentru undițari eliberate în Delta Dunării, în primăvara anului 2020 fostul guvernator, Ion Munteanu, declara la fel de nonșalant că numărul permiselor eliberate pentru anul 2019 a fost de 185.032.

Cel puțin dl. Marinov pare că se află într-o realitate paralelă, poate chiar într-o altă rezervație – împreună cu instituția pe care o conduce, pentru că statistica oficială a Institutului Național de Statistică arată că în anul 2021 numărul total de turiști care au vizitat Delta Dunării, incluzând orașul Tulcea, a fost de 137.123 turiști(foto 1). Până la apariția statisticii oficiale pentru anul trecut, la care se referă guvernatorul, să facem un ușor exercițiu cu filmul realității turismului din Delta Dunării, unde a cam bătut vântulețul, precum pe litoral.

Până când vin statisticile oficiale de la INS, conform previziunilor Fundației „La Porțile Deltei”, turismul deltaic urma să scadă cu 15-20% față de anul 2021. Proprietarii structurilor de cazare și unele asociații „de profil” au dat vina pe război, dar realitatea arată nemijlocit că prețurile extraordinar de mari, lipsa peștelui prin încurajarea braconajului și a exploatării intensive cu plasa, precum și interdicțiile discriminatorii pentru pescarii recreativi au diminuat considerabil numărul vizitatorilor. Anul acesta peisajul turistic are mari șanse să devină de-a dreptul pustiu pentru că odată cu aprobarea amenzilor tragi-comice, pescuite din plasele rezervației de birouri a ARBDD – deoarece cea mai mică se încadrează în plafonul 3.000 – 6.000 lei, vântulețul de mai sus riscă să se întețească și să ridice praful. Pe undeva o fi și vina inspectorilor ANAF pentru că atunci când ajung în zonă se închide tot, pe loc.

Presupunând că numărul de turiști din deltă a rămas identic cu cel din anul 2021, respectiv 137.123, atunci din tot întregul, inclusiv turiștii care au vizitat doar orașul, de la mic la mare: copii, bătrâni, ș.a.m.d., aproape toți au venit la pescuit! Doar vreo 4.000 dintre ei au uitat să-și ia permis, dar acesta este un caz fericit.

Să ne întoarcem la declarațiile d-lui exguvernator Munteanu. Carevasăzică, în 2019 s-au eliberat 185.032 de permise, în condițiile în care tot INS arată negru pe alb că numărul total de turiști din Delta Dunării, inclusiv orașul Tulcea, a fost de 166.411(foto 2). Practic, s-au eliberat cu cca 18.500 de permise mai mult decât totalul turiștilor.

Spre o ușoară dumirire, este destul de posibil ca un turist să fi vizitat delta de cel puțin două sau trei ori și să fi obținut permisul pentru fiecare ieșire. Totuși, orice raționament la îndemână arată o mare neconcordanță, o exagerare uriașă care plasează astfel de declarații mai degrabă prin zona desenelor animate.

Cel mai probabil tot așa s-a calculat și nivelul amenzilor, dar și cantitatea totală de pește pescuită de către pescarii cu undița și lanseta, pentru anul trecut:

137.123 pescari x 5kg/zi x 300 zile(cât are anul fără prohibiție) = 246.821.400 kg, respectiv 246.821,6 tone. Exact cât raportază pescuitul comercial în 10 de ani de zile.

O fi greșit INS-u’, n-o fi greșit…?

Statistica turiștilor în Delta Dunării și orașul Tulcea în anul 2021, sursa INS
Statistica turiștilor în Delta Dunării și orașul Tulcea în anul 2019, sursa INS

foto articol: Comunitatea Mila 23

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns