În prim-plan

Guvernul începe să se împleticească. Pescarii comerciali pot ieși la scrumbie, cu încă o hârtie!

În cazul pescuitului comercial, ordonanța militară nr. 8 din 9 aprilie, întărește prevederile art. 1, lit. a),  din Ordonanța militară nr. 3, care prevede: „Art 1 – Se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, cu următoarele excepţii: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;” , prin plasarea acestei activități în mod explicit în cadrul celora care beneficiază de un regim aparte de reglementare, cum ar fi cele agricole.

Textul din O.M. 8/2000: Art.1 – (1) Este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități.

Care o fi logica unei prevederi, relativ la articolul de mai sus, pentru că acești pescari sunt acolo în interes profesional, la serviciu, și nu la plimbare!? Iar dacă înainte ar fi fost suficient, pentru legitimare, permisul/licența de pescuit și actul de identitate, acum, cu noul act normativ este necesară și declarația pe propria răspundere, încă o hârtie!

Indirect, cu astfel de politici, se recunosc sincopele administrative cu privire la gestionarea situației de ansamblu. Pentru ce era necesară o astfel de specificație!? De ce nu s-a întâmplat și în cazul altor meserii, pentru: mecanici, tâmplari, electricieni, agenți de pază, etc.!? Să punem tot Nomenclatorul ocupațiilor din România! Când logica începe să sufere, suferă cetățenii, pentru că deja se cunosc excesele autorităților în ceea ce privește interpretarea și sancționarea acestor articole din ordonanțe: fiecare după îl taie capul, cu ochii la amenzi și nu la principiul acestora! Unii dintre ei și-au uitat responsabilitatea socială și codul etic, dar cel mai probabil vor scăpa fără a fi trași la răspundere. În schimb, există o probabilitate ca din noianul de plângeri penale și procese ce vor urma să cadă câțiva în malaxorul justiției.

În acestă perioadă pescuitul este deschis numai la scrumbie, pentru toate cele trei forme de pescuit: comercial, recreativ/sportiv și familial.

Tradițional, localnicii din Deltă își fac provizii de scrumbie, mai ales că de ieri, 9 aprilie 2020, conform ordinului de prohibiție pe anul în curs care reglementează activitatea de pescuit, este permis pescuitul acestei specii în regim de pescuit familial. Ce se întâmplă cu acești oameni dacă ies pe Dunăre, sunt sau nu supuși unor sancțiuni usturătoare, peste puterea lor de asimilare? Care ar fi riscul să se întâlnească cu cineva, să răspândească boala? Omisiune legislativă sau incapacitate administrativă?

Integral: Ordonanța militară nr. 8/9 aprilie 2020

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns