ICEM Tulcea anunță deschiderea expoziției „Specii invazive din România, de interes pentru U.E”
În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2021, se va desfășura ediția a VII-a a Simpozionului național cu tema Conservarea patrimoniului natural şi peisagistic – premisă a dezvoltării durabile, organizat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” Tulcea, în parteneriat cu Administrația Parcului Național Munții Măcinului.
”Deschiderea evenimentului științific va avea loc în foaierul Muzeului de Artă, joi 30 septembrie 2021, cu începere de la ora 10.00. La această ediție și-au anunțat participarea specialişti – cercetători, profesori universitari, muzeografi naturalişti, administratori de arii protejate – implicați în cercetarea, conservarea și managementul ariilor naturale protejate, precum și educația pentru mediu, simpozionul fiind un cadru de schimb de informații și experiențe profesionale.
În cadrul acestei ediții, tot joi, la ora 12.00 , la Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, va avea loc deschiderea expoziției tematice Specii invazive din România de interes pentru U.E. Organizată în colaborare cu Universitatea din București și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, expoziția aduce în atenția publicului problematica speciilor de plante și animale invazive sau cu potențial invaziv, semnalate pe teritoriul țării, ce constituie o problemă și la nivel european. Materialele infografice, ce prezintă informații referitoare la originea speciilor invazive, căile de pătrundere în flora și fauna națională, habitatele invadate și impactul acestora asupra biodiversității, sănătății oamenilor și economiei, au fost realizate în cadrul proiectului Managementul adecvat al speciilor invazive din România, în conformitate cu Regulamentul UE 1143/2014 privind prevenirea și gestionarea introducerii și răspândirii speciilor alogene invazive, cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014-2020. Expoziția va fi deschisă pentru public până în luna martie 2022.
După susţinerea lucrărilor, vineri 1 octombrie 2021, participanţii la simpozion vor efectua o documentare pe teren în cadrul Parcului Național Munții Măcinului, sub coordonarea specialiștilor parcului.
La organizarea activităților din cadrul simpozionului au contribuit agenţii economici: S.C. Hotel Delta, S.C. Ruxmar Office Srl Tulcea, S.C. Angeldent Center Srl, S.C. Mitheo Cakes Srl Tulcea, S.C. Delta Famitur SRL Tulcea, S.C. Kollant Reclama Srl Tulcea, cărora organizatorii și conducerea ICEM Tulcea le aduc calde mulţumiri pentru susţinere.
Participanții la activitățile din cadrul simpozionului sunt rugați să respecte măsurile sanitare și regulile de vizitare a muzeului, impuse de starea de alertă.” (dr. Ing. Cristina Dinu – Șef serviciu Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării), transmite organizatorul.
O.G.