În prim-planReporter pe teren

Inspector ARBDD prins la braconaj în prohibiție

Braconaj cu legea în mână

În data de 21 februarie lucrători ai Poliției de Frontieră au legitimat un pescar pe lacul Lungu, în zona lacului Matița. În urma controlului au constatat că acesta transporta 17 kilograme de știucă fără documente justificative. În timpul verificării a reieșit că cetățeanul, cu domiciliul în Chilia Veche, era unul dintre inspectorii angajați ai Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, la Comisariatul Regional Tulcea-Chilia.

Deoarece la data respectivă specia știucă se afla în prohibiție, conform ordinului de prohibiție pentru anul 2023 fapta constituie infracțiune, iar procesul – verbal de constatare a devenit obiectul anchetei penale a Parchetului Tulcea.

Se pare că nu este prima dată când angajatul are probleme cu traficul de pește. Surse ARBDD susțin că în primăvara anului trecut, în plină prohibiție, împreună cu un coleg, a fost găsit întocmind acte false pentru transportul și vânzarea de pește. Deși peștele era capturat din bunurile naturale, beneficiind de complicitatea unui concesionar de luciu de apă, cei doi, să le zicem Bebe și Mitică, vizau acte false declarând că este pescuit în respectiva amenajare piscicolă – o practică de tradiție în zonă. Martorii susțin că proprietarul amenajării ar fi vrut să înghită hârtia compromițătoare, dar nu a reușit din cauza unei lovituri în stomac plasată de către un agent al poliției.

Ce s-a întâmplat de atunci și până azi? Nimic, s-a mușamalizat. Dar, pentru oricine, rămân întrebările firești la care se pare că răspunsurile se află în colcăiala de interese și încrengături de la ARBDD. Cum au fost reabilitați cei doi și ce sancțiuni administrative au primit? De ce, de exemplu, declarațiile de avere și interese ale ambilor lipsesc de pe siteul instituției? În cazul de față s-a sesizat comisia de disciplină sau se așteptă rechizitoriul procurorului astfel încât o eventuală sancțiune administrativă să se prescrie? Cine îi angajează și îi apără pe asfel de inspectori puși acolo să respecte legea și să protejeze resursa piscicolă, și nu să o fure?

Nu în ultimul rând, ce s-a întâmplat cu statusul instituțional al acestui individ, i s-a întocmit dosarul respectiv? Unii angajați ai instituției se așteaptă ca acesta să fie transferat la birou, la sediul ARBDD, pe perioada cercetării penale. Ce pedeapsă cruntă, dar la ARBDD e o practică. O plângere administrativă formulată în primăvara anului trecut împotriva unui alt inspector de la același comisariat, Neculai Viorel, a fost tărăgănată sub varii pretexte și nici până acum nu s-a dezbătut. A trecut un an.

Astfel de evenimente au menirea să confirme bănuielile cu privire la ce se întâmplă în Delta Dunării, ce fac și desfac inspectorii de teren ai ARBDD în zonele unde sunt micii dumnezei, azi transformați în Marii Dumnezei odată cu noile amenzi, cu valori halucinante. Imaginea dezastruoasă a acestei instituții pare să nu mai beneficieze de clemența publică, ba din contră. Cel mai probabil, fapte precum acestea se întâmplă în fiecare an, în toate zonele deltei. Mai dăunăzi, o sesizare prin care angajați ai ARBDD din zona Crișan pescuiau cu curentul electric în zona canalului Iacob a rămas la „și altele”. Cu suspiciunea corupției în cârcă și a favorizării unor grupuri sau persoane, controalele mixte, pentru că numai acestea mai funcționează – în răstimpuri și ele; inspecorii ARBDD descoperă plase de pescuit, nu și braconieri. De altfel, rezultatele raportate sunt mai aproape de seriozitatea desenului animat decât al celui mai mic succes. Anul trecut s-a întocmit un singur dosar penal pentru braconaj piscicol. Succes deplin!

Ovidiu Ghionu

Lasă un răspuns